Новозеландският парламент гласува днес закон, с който въвежда специален платен

...
Новозеландският парламент гласува днес закон, с който въвежда специален платен
Коментари Харесай

В Нова Зеландия ще бъде въведен платен отпуск за жертви на домашно насилие

Новозеландският парламент гласоподава през днешния ден закон, с който вкарва специфичен заплатен отпуск от 10 дни за жертви на домашно принуждение. Мярката има за цел да помогне на потърпевшите да изоставен дома, съобщи Франс прес.

Депутатката от Партията на зелените Джан (Джанет) Лоуги изясни, че се чака с този отпуск жертвите да получат опция да избягат от насилието и да получат помощ, без да се опасяват, че може да изгубят работата си.

"Това е от изгода за жертвите, от изгода за работодателите и от изгода за обществото ", съобщи тя, откакто законът беше признат с 63 на 57 гласа

Преди Нова Зеландия, през 2004 година подобен тип 10-дневен заплатен отпуск вкараха Филипините.

Статистиката демонстрира, че Нова Зеландия е една от най-засегнатите от домашно принуждение развити страни. Делът на убийствата в фамилията на човек от популацията там е двойно по-голям, в сравнение с в Австралия, Канада или Англия.
Лоуги, която е част от ръководещата левоцентристка коалиция, изрази страдание, че помощта за жертвите на домашно принуждение постоянно идва прекомерно късно.

"Чакаме ситуацията да стане в действителност доста неприятно, някой да бъде погубен, и едвам тогава ставаме загрижени ", означи тя.

Предназначението на новия отпуск е да се даде на жертвите, които се пробват да избягат от общия дом, нужното им време, било то да се явяват в съда, да се реалокират другаде или да намерят ново учебно заведение за децата си.

Консервативната съпротива не поддържа тази промяна, обяснявайки, че желанието зад мярката е положително, само че има заплаха тя да попречи на жертвите при вероятно търсене на работа.

"Работодателите ще изследват "под лупа " претендентите, питайки се дали те може да се окажат жертви на домашно принуждение, защото в последна сметка това ще засегне активността им ", сподели представител на Националната партия.

Нова Зеландия от дълго време е модернист в отбраната на правата на дамите. През 1893 година тя става първата страна света, където дамите получават право на глас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР