Новозеландската оперна певица Кири Те Канава, смятана за една от

...
Новозеландската оперна певица Кири Те Канава, смятана за една от
Коментари Харесай

Кири Те Канава обяви, че слага край на кариерата си


Новозеландската оперна певица Кири Те Канава, считана за една от най-великите изпълнителки на нашето време, публично разгласи, че на 73-годишна възраст поставя завършек на кариерата си.

От година Те Канава не е имала представления и сподели през Би Би Си, че не има намерение да излиза пред аудитория.

„ Не искам да слушам гласа си, той остава в предишното ”, сподели сопраното.

„ Когато образовам млади артисти и слушам красиви млади свежи гласове, не желая да слагам моя глас паралелно до техния ”, призна певицата.

Кариерата на Те Канава обгръща повече от 5 десетилетия и включва осъществявания на най-големите международни оперни подиуми, известна е и с това, че пя на сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981. Изпълнението й е гледано по малкия екран от над 600 млн. души.

„ Имах толкоз невероятна кариера ”, сподели Те Канава и добави, че й е лишило пет години, с цел да „ каже довиждане вътре в себе си ”.

Големият й пробив идва през 1971 в Ковънт гардън, която е определена да пее графиня Алмавива в „ Сватбата на Фигаро ” от Моцарт.

Скоро става част от международния оперен хайлайф и партнира на Хосе Карерас и Пласидо Доминго.

Те Канава получава покана да пее и на погребението на лейди Даяна през 1997, само че я отклонява, тъй като е прекомерно смутена от кончината на принцесата.

През 1982 получава купата дама-командор на Ордена на Британската империя. Член е на Ордена на Нова Зеландия, придружител е на Ордена на Австралия. През 2010 английската звукозаписна промишленост й връчва премия като на „ една от най-обичаните сопранови певици през предишния век ”.

Лиричното сопрано Те Канава има богат репертоар, включващ произведения от 17 до 20 век на италиански, френски, немски, съветски и британски композитори, както и обичайни маорски песни. Особено блестящи са осъществяванията й на произведения на Моцарт, Рихард Щраус, Верди, Георг Хендел и Джакомо Пучини.

През 2004 Те Канава насочва вниманието си към фондация за поощряване на млади новозеландски оперни артисти и музиканти.

Те Канава завоюва и доста фенове от по-младото потомство откакто взе участие в английския ефирен сериал „ Имението Даунтън ”, къде извършва ролята на австралийската певица Нели Мелба.

Клер Мери Тереза Рострон е от разбъркан маорски и европейски генезис, само че съвсем нищо не е известно за същинските ѝ родители. Знае се единствено, че и те като осиновителите й са били маор и ирландка.

Осиновена е в ранна възраст от фамилията на маора Томас те Канава и ирландската му брачна половинка Нел, които й дават името Кири. Завършва Окландския лицей „ Света Мария “. Започва да пее като мецосопран само че след това гласът ѝ се развива като сопран.

Запознава се по публикация с Дезмънд Парк през август 1967 в Лондон и се дами за него 6 седмици по-късно. Развеждат се през 1997.

В началото на кариерата си Те Канава е новозеландска поп звезда и изпълнителка в клубове. През 1965 печели Mobil Song Quest с осъществяването си на арията Vissi d'arte от „ Тоска ” на Пучини. Като победителка получава стипендия за образование в Лондон.

Впоследствие се изявява на най-големите оперни подиуми по света. /АФП, БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР