Новозеландската компания Emrod представи своята нова технология за ефективен пренос

...
Новозеландската компания Emrod представи своята нова технология за ефективен пренос
Коментари Харесай

„Мечтата на Тесла“: Компания разработи модел за безжичен пренос на енергия от орбита

Новозеландската компания Emrod показа своята нова технология за ефикасен транспорт на сила от орбита. Тя предлага да се построи световна безжична енергийна мрежа, която неотложно ще трансферира възобновима сила благодарение на спътници сред две случайни точки на Земята.

Идеята за слагане на слънчеви панели в орбита напълно не е нова, само че главният проблем е, че диаметърът на предавателите и приемниците за преместване на няколко гигавата сила от геостационарна орбита на височина към 36 000 км до Земята би трябвало да бъде към 2 км. Изграждането на наземни станции с подобен размер е трудоемък развой, а в космоса това е още по-трудно.

Основателят на компанията Emrod предлага, че ще бъде доста по-евтино и по елементарно да бъде основана световна сателитна мрежа, която може незабавно да трансферира силата към всяка точка от планетата, което да става благодарение на спътници в доста по-ниска орбита. Тогава размерите на антените могат да бъдат доста по-малки.

Така да вземем за пример, силата, получена от някоя голяма слънчева електроцентрала някъде в Сахара, може при залез слънце да бъде изпратена до Шанхай.

През 2020 година Emrod реализира първите проби на прототипите на предавателна и приемаща антена, с диаметър на двете антени 1,92 метра. Сега тази технология е доста усъвършенствана и успеваемостта на приемането на лъча е достигнало 95%, като компанията твърди, че тя може да доближи 99%. За приемане на сила от спътник в орбита на височина към 100 км са нужни антени с размер 30-40 метра.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР