Новото споразумение за Брекзит като цяло е старата сделка, но

...
Новото споразумение за Брекзит като цяло е старата сделка, но
Коментари Харесай

Каква е разликата между сделката на Борис Джонсън и тази на Тереза Мей?

Новото съглашение за Брекзит като цяло е остарялата договорка , само че с нова глава за протокола за Ирландия и Северна Ирландия и някои промени в политическата декларация , написа " Гардиън ".
 Англия и Европейски Съюз се споразумяха за Брекзит онлайн
Англия и Европейски Съюз се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и съглашение - имаме съглашение, удостовери ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Протоколът за Ирландия/Северна Ирландия, който е от единствено 15 страници (общо 64 страници с анекса) и уговорките за осъществяването на всички базисни детайли от Белфасткото съглашение, общата зона за пътувания и други права са в съглашението на Тереза Мей от 2018 година

Това е линкът към цялостния текст , а изпод са новите основни точки.

Предпазният механизъм е сменен

Като цяло защитният механизъм за Ирландия е сменен . Северна Ирландия ще продължи да извършва разпоредбите на Европейски Съюз от края на преходния интервал за минимум четири години . Може да настъпи смяна единствено в случай че бъде гласувано от Народното събрание на Северна Ирландия.

Съгласие

Парламентът на Северна Ирландия ще има основна роля в бъдещите Брекзит съглашения . Ако в Народното събрание на Северна Ирландия бъде реализирано единодушие да се продължи съдействието с Европейски Съюз вместо с Англия, единодушието ще е за интервал от 8 година Според договореностите в тази договорка автоматизирано ще стартира мандат от четири години, в случай че има неуспех на договарянията за бъдещите търговски връзки сред Лондон и Брюксел, което значи, че остава " защитен механизъм ", само че за непрекъснато.

Този четиригодишен интервал ще стартира от края на декември 2020 година

Два месеца преди да завърши четиригодишният интервал, това е октомври 2024 година, Народното събрание на Северна Ирландия ще би трябвало да гласоподава дали да продължи да сътрудничи с Европейски Съюз по метода, обрисуван в това съглашение , или да приключи връзките си с Общността.

На процедура членовете на северноирландския парламент ще имат опцията да задействат договорката за интервал от четири или осем години.

Ако се гласоподава за преустановяване на съдействието с Европейски Съюз, регулаторното обособяване няма да се случи още две години : 1 януари 2027 година През този двугодишен интервал Европейски Съюз ще работи по какъв начин да отбрани единния пазар.

Проверки на границата, пристанищата и летищата

Съгласно съглашението Англия и Европейски Съюз се ангажират да няма митнически и регулаторни инспекции или надзор и физическа инфраструктура на границата сред Ирландия и Северна Ирландия.

Те споделят задачата да избегнат к онтрол на пристанищата и летищата в Северна Ирландия.

Бъдещите търговски съглашения

Европейски Съюз и Англия ще работят за съглашение с нулеви мита и неограничени квоти . Цяла Англия, в това число и Северна Ирландия, ще е свободна да подписва търговски покупко-продажби.

Положението в политическата декларация, че Англия ще обмисли дали да съблюдава правила на Европейски Съюз в някои сфери при бъдещи търговски договаряния е отстранено . Източник разяснява, че премахването на това мъгляво заричане за регулаторно съдействие с Европейски Съюз в бъдеще е ключът към приемане на поддръжката на Европейската изследователска група, в която вземат участие тори, поддръжници на Брекзит.

Митниците

Северна Ирландия юридически ще остане в митническата територия на Англия , само че на практика в митническия съюз на Европейски Съюз. Няма да има митнически инспекции на границата, само че ще има мита върху някои търговски артикули.

Няма да се постановат мита върху " персонална благосъстоятелност " при прехвърлянето им от Англия в Северна Ирландия. Това пази онлайн извършването на покупки и всички артикули , които са закупени за персонална, а не за комерсиална приложимост.

Ще има мита върху импорт на артикули от Англия за комерсиална приложимост, в случай че не се потвърди, че стоките остават в Северна Ирландия или са за персонална потребност.

Ще се постановат мита върху артикули, които влизат от Англия в Северна Ирландия и са от трети страни, в случай че не се откри, че те са единствено за приложимост в Северна Ирландия.

Британските управляващи ще правят тази работа от името на Европейски Съюз. Ако се потвърди, че тези артикули остават в Северна Ирландия, на вносителя ще бъдат възобновени платените мита.

Търговията Изток/Запад

Ангажиментът за " търговия без търкания " (премахването на тарифните и нетарифните бариери пред търговията) сред Северна Ирландия и Англия е доказан.

Данък добавена стойност

Законът на Европейски Съюз за Данък добавена стойност ще се ползва в Северна Ирландия. Европейски Съюз се притесняваше, че особеното Данък добавена стойност може да сътвори проблеми в търговията и да навреди на вътрешния пазар.

Единен пазар на електрическа енергия

Остров Ирландия се преглежда като обединен пазар за електрическа енергия, тъй че семействата в Северна Ирландия могат да получават електрическа енергия от снабдител в Северна Ирландия или Република Ирландия.

Равни условия

Това подсигурява, че Англия ще работи в сходство с конвенциите на Европейски Съюз за климата, околната среда и правата на служащите при бъдещо комерсиално съглашение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР