Новото ръководство на Българската федерация по шах (БФШ) е получило

...
Новото ръководство на Българската федерация по шах (БФШ) е получило
Коментари Харесай

Новото ръководство на шахматната федерация е получило добра оценка от ФИДЕ

Новото управление на Българската федерация по шах (БФШ) е получило позитивна оценка за дейностите си от президента на интернационалната федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов. Това съобщи изпълняващият длъжността президент на БФШ Иван Генов, като уточни, че на 19 август ще има изборно общо заседание.

Българският шах е в доста тежка рецесия след изваждането си от Европейския шахматен съюз (ЕШС) и обвиняванията за финансови злоупотреби, свързани с ръководството на към този момент някогашния президент на БФШ и ЕШС Силвио Данаилов.

" Българската федерация няма предпочитание да се конфронтира с никого. Преди два дни организирах среща с президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, поради която не съумях да дойда на срещата с министъра. Илюмжинов изрече цялостната си поддръжка за федерацията и изрази мнение, че действаме вярно в създалата се обстановка ", сподели Генов.

Той се надява спортното министерство да удължи периода за връщане на средствата към страната и сподели, че в случай че това се случи, парите ще бъдат дадени.


© Надежда Чипева, Капитал

Според Генов българската федерация е станала жертва на битката сред някогашния (Силвио Данаилов на снимката) и сегашния (Зураб Азмайпарашвили) президент на ЕШС

" Засега лицензът на БФШ не е лишен и се надявам той да не бъде лишен. Ако федерацията няма виновност, няма съображение лицензът й да се взима. Не може федерацията да носи виновност за дейностите на някой началник, тъй като по правилник Управителният съвет не може да смъкна президента. Той се избира от Общото заседание и единствено то може да го отстрани ", уточни Генов.

Спортният министър Красен Кралев съобщи, че стартира финансова инспекция във федерацията. В основата са заплащания, осъществявани сред 2011 и 2014 година, когато Данаилов беше отпред на БФШ и ЕСШ.

" Ние сме превеждали пари на сметка на ЕШС и имаме документи с автограф и щемпел, които потвърждават това. Ако в ЕШС някой е правил фалшификации с документи, ние не сме проверяващ орган, с цел да установим това. Приветствам изявлението на министър Кралев да организира следствие. Ако има виновници, тъй като аз нямам силата да кажа дали има, или няма такива, то дано те да дават отговор пред съда ", съобщи Генов.

" В момента министърът споделя, че е бил измамен и по тази причина е спрял финансирането на БФШ. Но в случай че има някой измамен в тази обстановка, то това е БФШ, която е работила прецизно в сходство с документите, напътствията и календарния график, който е получен от ЕШС. Не е правилно, че са превеждани пари в офшорна сметка. Ако има такава, дано способените органи разкрият кой я е разкрил, защо я е употребил и дано той си понесе виновността. "

Според Генов българската федерация е станала жертва на битката сред някогашния (Силвио Данаилов) и сегашния (Зураб Азмайпарашвили) президент на ЕШС. " Нашето огромно предпочитание е въпреки всичко да успеем да намерим общ език с ЕШС и да решим тази обстановка в най-скоро време, тъй като следващата година честваме 90 години от основаването на БФШ ", добави краткотрайният президент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР