Новото ръководство има да усвоява 100 млн. лв. от Плана

...
Новото ръководство има да усвоява 100 млн. лв. от Плана
Коментари Харесай

Рейдърското превземане на БГ пощи: План за контрол на вота с дистанционно гласуване?

Новото управление има да усвоява 100 млн. лева от Плана за възобновяване, само че и нещо доста повече – може да управлява резултата от изборите в идващите 10-15 години
Източник: „ Труд “

„ Ако наподобява като патица, движи се като патица, плува като патица, гмурка се като патица, кряка като патица, то най-вероятно е патица “. „ Патешки тест “ е доста известен в англосаксонския свят от към век насам, а в последните две десетилетия е изключително настоящ и измежду редакторите на световната интернет енциклопедия „ Уикипедия “. Абдуктивното логическо умозаключение постоянно се употребява в IT-средите, с цел да се изясни ролята на марионетките (интернет троловете), които се употребяват от кукловоди в битката за превъзходство върху наличието в „ Уикипедия “.

Преди две седмици консултант по осведомителните технологии на вицепремиера Калина Константинова цитира „ патешкия тест “ в опит да аргументира изказванието си, че пощите у нас са станали обект на мощна хакерска офанзива с източник - Русия. Това, че съветникът Васил Величков употребява „ патешкия тест “ евентуално щеше да остане неусетно, в случай че сентенцията не разкриваше това, което властта прави в продължение на повече от месец с „ Български пощи “. Нищо повече и нищо по-малко от брутално рейдърско завладяване на държавното сдружение, скрито зад митична съветска хакерска офанзива, оставила без компютърна система цялата пощенска мрежа в страната. Успоредно с лансираната от Величков версия за злонамерена хакерска офанзива, управлението на пощите бе тихомълком заменено от отрасловия вицепремиер Константинова. Така бе даден формален старт на огромен проект, чиято цел е с небосвод от повече от 10, даже 15 години.

Със скоростното преодоляване на пощите, показано интензивно в медиите сред Великден и Гергьовден, в цялостна степен бе осветена тоталната олигархична взаимозависимост на основни фигури в изпълнителна власт от кръга „ Капитал “, представляван от Иво Прокопиев. Всъщност с „ Български пощи “ не се случва нищо, на което към този момент не сме били очевидци през последните три десетилетия. Държавното сдружение е обект на корпоративен абордаж, чиято цел е скрита приватизация и бързо асимилиране на забележителен финансов запас от Европа. Има обаче и още нещо, което е скъпо - слагането под надзор на изхода от всички типове избори през идващите 10-15 години. Звучи немислимо ли? С помощта на „ патешкия тест “ ще разберем за какво това е допустимо.

Изглежда като пате - 122,04 млн. лева от Плана за възобновяване за Пощите, с цел да има за… зарядни станции за бизнес на Прокопиев.

Правителството на Четворната коалиция забави в оптималната степен изпращането на Плана за възобновяване в Европейската комисия. По тази причина България е измежду страните членки на Европейския съюз, които към момента не са получили обезщетения за последствията от пандемията. И въпреки властта непрекъснато да отхвърля, че отлагането на Плана бе обвързвано с неговата смяна, с цел да се включат избрани лобистки планове, основанията за тези подозрения занапред ще намират своето удостоверение.

Един от бенефициентите на свежо европейско финансиране ще са точно „ Български пощи “, които при раздаването на властовите карти попаднаха в ресора на вицепремиера „ без портфейл “ Калина Константинова, изключително близка до двамата първи във властта – Кирил Петков и Асен Василев.

Близката до олигархичния кръг “Капитал” вицепремиер без портфейл Калина Константинова е принципал на “Български пощи”, които имат да усвояват над 100 млн. лева и да обезпечат отдалечено гласоподаване на всички избори в идните 10-15 години.

Вече е планувано още през тази година пощите да получат пари за ПР, реклама и ребрандиране. Дали измежду предпочетените ще се окажат компании на дизайнери и рекламисти, взели участие в акциите и листите на „ Да, България “, е по-скоро реторичен въпрос.

Интересен е методът на отрасловия вицепремиер Константинова и нейния екип, които 20 дни мълчаха за невиждания срив на пощенските услуги, с цел да компенсират по-късно с лавина от изказвания по какъв начин базата данни на пощите се оказали унищожени. Стигна се до такава степен, че предходната сряда пред депутатите Константинова изясни, че 300 компютри са дефинитивно изгубени, та държавното сдружение се надява на подаяние. Ден по-късно и Божидар Божанов, министър на електронното ръководство, пък разгласи по какъв начин пощите в никакъв случай не са имали отбрана против кибер офанзиви.

Чертаенето на подобен тъмен сюжет за бъдещето на пощите има своето пояснение - половината от парите за възобновяване (66 млн. лева.) са планувани за закупуване на хардуер и програмен продукт. И който в този момент подари, на следващия ден може да се надява да завоюва публичните поръчки. Да не забравяме, че за първи път в българската политика „ Продължаваме промяната “ стана първа политическа мощ, като разчиташе на крупни корпоративни дарения от компании в IT-сферата, за множеството от които може да се открият десетки положителни материали и адвърториъли в „ Капитал “.

С други 26 млн. лева ще бъдат направени поправки и изолации на пощенските станции в страната. В сумата влиза и закупуването и инсталирането в дребни обитаеми места на най-малко 100 зарядни станции за електрически автомобили. Факт е, че нито една частна компания не би вложила в зарядна станция в община Бяла Слатина или село Миндя, само че пък, в случай че страната го направи, печеливш ще се окаже частният вложител, изключително в случай че един от бизнесите му е да отдава чартърен електрически автомобили. От пет години Иво Прокопиев е съучастник в най-голямата компания за рент-а-кар на е-возила, която развива активност единствено в София и Пловдив. След като планът на пощите бъде осъществен, олигархът ще може да разгърне бизнеса си в цялата страна, без да е вложил и лев в мрежата от зарядни станции.

Ходи като пате - консултант на трима вицепремиери

Както към този момент стана ясно водеща фигура в лансирането на версията за „ хакерската “ офанзива против пощите се оказа съветникът на вицепремиера Калина Константинова – Васил Величков. Дали в действителност той е тъкмо консултант (според народен представител от опозицията, който се базира на формален отговор от вицепремиера, това не e така) надалеч не е най-същественият въпрос.

Величков за трети път се показва за консултант, освен това на трети вицепремиер в трето държавни управления. В предходните два случая - през 2014 година, когато длъжностен вицепремиер по еврофондовете бе Илияна Цанова, и през 2015 година по времето на вицепремиера по административна промяна Румяна Бъчварова. Каква ли е повода трима вицепремиери да търсят за консултант един и същи IT-специалист? Отговорът евентуално се намира в оповестяването преди повече от 10 години от „ Капитал “ на Васил Величков за „ бизнес ангел “. Нещо много необичайно, тъй като малко по-късно Величков ще разгласи компанията си във банкрут. Това ще се случи малко откакто компанията на Величков е завършила осъществяването на многомилионен контракт за поддръжка на софтуера на Агенцията по вписванията. Явно бизнес триумфите на „ ангелите “ на „ Капитал “ са сложни без парите от страната.

По-интересното в тази ситуация с пощите е, че Величков още веднъж е в ролята на „ положителния хакер “ - IT-специалист, който коментира уязвимостите на системата, която има потребност от незабавно лекуване. Същият „ пачи танц “ Величков играе и в края на 2014 година, когато още веднъж като вицепремиерски консултант влиза във Висшия правосъден съвет, с цел да инспектира системата за инцидентно систематизиране на делата. Това се случва в мандата на днешния партиен водач Христо Иванов като министър на правораздаването. И откакто в продължение на повече от година ръководеното от Иванов Неправителствени организации и медиите на и към Прокопиев са провели огромна осведомителна акция по дискредитирането на системата, с която се дефинират правосъдните сформира по делата у нас.

Крайният резултат – по съвет на Васил Величков и след нескончаем напън от правосъдния министър по това време Христо Иванов Висш съдебен съвет внедрява краткотрайно друга система за инцидентно систематизиране на делата. Както се оказва по-късно, краткотрайната система става непрекъсната, а одитът ѝ се отсрочва цели пет години. За да се стигне до скандалните разкрития, направени през април 2020 година, че в продължение на години значими търговски и други каузи са могли да се разпределят на съответни съдии.

Иванов и Величков даже са викани на разпит. Пред медиите отхвърлят лобирането им в края на 2014 година за промяната на системата да е целяло точно слагането под надзор на разпределянето на чувствителни правосъдни каузи. Така че занапред е несъмнено, че и след години Васил Величков ще отхвърля да има присъединяване в рейдърското преодоляване на „ Български пощи “. Интересен миг е, че разкритията и сезирането на прокуратурата през 2020 година за разпределението на правосъдните каузи през днешния ден са измежду основанията на правосъдния министър от „ Да, България “ Надежда Йорданова, посочени в настояването ѝ на предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев. Очевидно кукловодите на вицепремиерския консултант са се засегнали мощно от изобличаването на схемата им, по която над пет години са разпределяни правосъдните каузи в цялата страна.

Плува като пате – скритата приватизация на Пощите по модела ЕВН

Аналогията сред срутва на компютърната мрежа на пощите и пробива в системата за разпределение на каузи не е единствената в актуалната обстановка. Скритата приватизация на „ Български пощи “ наподобява доста и на схемата, поради която персонално Иво Прокопиев бе в качеството си на обвиняем, само че оневинен, за продажбата на 33% от активите на страната в ЕВН преди 11 години. И тогава вицепремиерът Симеон Дянков, сходно на Калина Константинова в този момент, е мощно угрижен за бюджета, като дружно с енергийния министър Трайчо Трайков одобряват предлагането на Конфедерацията на работодателите в България, представлявана от Иво Прокопиев, да продадат държавния дял в електроразпределителното сдружение посредством борсата. Посредник при борсовата търговия се оказва брокерската къща на Прокопиев.

Прокуратурата не съумя да потвърди виновност на Прокопиев, Дянков и Трайков и още от хората на олигарха за ощетяването на страната. В случая с пощите обаче към директна приватизация няма да се върви, тъй като не това е крайната цел на проекта. Достатъчно е единствено верните хора да бъдат сложени на управителни позиции, с цел да подсигуряват бързото и безпроблемно асимилиране на финансовия запас от Плана за възобновяване, само че освен.

Пряк интерес от рухването на пощите има частната куриерска компания на транспортния министър в кабинета „ Петков “ - Николай Събев. Близкият до Прокопиев предприемач напълно съзнателно не остана принципал на „ Български пощи “, а те бяха трансферирани на вицепремиера без портфейл. Но облагата на компанията на Събев е нищо спрямо най-голямата цел в завладяването на тогавашния държавен монополист на пощенски услуги у нас.

Гмурка се като пате – медийното обслужване от „ Капитал “

Схемата, по която тече трансформацията в „ Български пощи “ някак инцидентно съответства със серия от материали в „ Капитал “, отдадени на държавното сдружение. В дните след гръмките разкрития за „ хакерската “ офанзива изданието на Иво Прокопиев се зае с чертаенето на „ светли съдбини “ за пощите с материали за тяхното „ възобновление “. Апропо, същият израз бе чут от представителите на държавното управление предходната седмица, когато разясняваха проектите си за закупуването на компютри и програмен продукт за над 60 млн. лева пред депутатите. Така на назад във времето остана и странното кадрово предопределение за изпълнителен шеф на сдружението - Богдан Теофанидис. Той и останалите нови представители на управлението на пощите бяха нападателно стартирани от медиите на Прокопиев като „ спасителите “ на пощенските услуги. Новите мениджъри са показани съвсем като „ ангели спасители “, които жертват кариера в частния бизнес, с цел да вършат зарядни станции по села и паланки. А Теофанидис даже върви да се извинява на една пенсионерка, която в продължение на часове чака да вземе от пощата мизерните пари, които страната ѝ отпуска.

Покрай този блудкав ПР остана прикрит фактът, че Богдан Теофанидис се оказва другар от детинството на вицепремиера Калина Константинова. По-точно Теофанидис и брата на Константинова - Антон, са съученици от Американския лицей в София. По другарска линия в управлението на пощите е включен и различен напуснал частния бранш млад управител - Виктор Фачев.

Кряка като пате – който управлява пощите, той взема решение и спечелилите в изборите

Ако в огромна степен схемата, по която средствата от Плана за възобновяване за „ Български пощи “ ще бъдат усвоени, не може да бъде прекъсната навреме, то неустойчивостта в ръководещата коалиция е най-голямата опасност пред основната цел на създателите на сюжета с „ хакерската “ офанзива против пощите. Едни предварителни избори няма да дадат време на партиите от болшинството да трансфорат пощите в основен фактор при провеждането на избори. Тук водеща роля има различен детайл по логиката на „ патешкия тест “ - министърът на електронното ръководство Божидар Божанов от „ Да, България “. Божанов и двама от другите членовете на управлението на партията, идеолог на която от стенограмите „ Арго “ знаем, че е Иво Прокопиев - Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев, са най-големите лобисти в актуалната политика за прокарването на отдалеченото гласоподаване. Заради рисковете, които безспорно крие незащитената интернет среда, от „ Да, България “ са подготвени да предложат отдалечено гласоподаване по пощата. За да се случи това обаче е нужно време - най-малко още година и половина. Пилотно тази форма на отдалечен избор може да се тества още на изборите за локална власт идната година и наложително за Европейски парламент през 2024 година, а по-късно във всички останали избори в идващите най-малко 10-15 години.

Поставянето под надзор посредством „ пачи “ назначения на фрагменти на кръга „ Капитал “ на върха на „ Български пощи “ е стратегически най-важната цел на рейдърското завладяване на държавното сдружение, на което цялото общество е глух очевидец през последния месец. Достатъчно е да си напомним какво се случи с гласуването по пощата в Съединени американски щати в края на 2020 година, с цел да се убедим, че в случай че нещо наподобява като пате, върви като пате, плува като пате, гмурка се като пате и кряка като пате, то най-вероятно е пате на олигархичния кръг на върха на който е точно Прокопиев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР