Новото предложение на Европейската комисия за дългосрочния бюджет на ЕС

...
Новото предложение на Европейската комисия за дългосрочния бюджет на ЕС
Коментари Харесай

По-малко пари, повече контрол - накъде върви кохезионната политика

Новото предложение на Европейската комисия за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз съдържаше неприятна изненада за всички, имащи нещо общо с кохезионната политика. Втората по величина политика на Европейски Съюз що се отнася до бюджета се оказа най-големият губещ от предлагането на Брюксел поради плануваното й орязване със 7% и общ бюджет от 373 милиарда евро по цени от 2018 година, написа EurActiv.

Предложеното равнище на съкращения, ролята на Европейския обществен фонд и равнището на съфинансиране бяха измежду основите тематики в дебатите през миналите седмици преди еврокомисарят по районната политика Корина Крецу да разгласи законодателните оферти за разноските на 29 май.

В известието си, оповестено на 2 май, Еврокомисията съобщи, че кохезионната политика ще бъде " по-интелигентна, употребяваща сила без въглеродни излъчвания, обвързвана, обществена и по-близка до жителите ".

По време на представянето на бюджета пред Европейския парламент доста негови членове от разнообразни политически групи насочиха рецензии към съкращенията в политиката за доближаване. Еврокомисарят за бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер отбрани избора като уточни обстоятелството, че всички райони могат да се възползват от кохезията - едно от главните претенции на локалните европейски управляващи.

Според сегашната система (т.нар. Берлински метод) районите се разделят на три разнообразни категории съгласно техния БВП и брутен народен приход. Има три прага (75%, 90% и 90%+ от Брутният вътрешен продукт на ЕС), които се употребяват, с цел да се дефинира сумата на грантовете и съфинансирането за всеки район. Йотингер обаче уточни, че и това може да се нуждае от смяна. " В някои райони политиката се провали, само че в някои случаи това бе направено предумишлено ", уточни той.

Комисията упорства, че предлагането за бюджет от 373 милиарда евро за кохезия въпреки всичко е амбициозно. " В номинално отношение бюджетът е повишен, до момента в който в действително измерение има понижение от 6.7% ", означи предходната седмица Йотингер. Следователно пониженият дял на кохезията в идващия дълготраен бюджет би трябвало да се преглежда в подтекста на общите сегашни условия и на провокациите, с които Европа би трябвало да се заеме, като отбраната на външните граници, миграцията, тероризма, вътрешната и външната сигурност, защитата, международната конкуренция в науката.

Структурни промени

Основният детайл от предлагането на Еврокомисията е опитът й да координира кохезионната политика с европейския учебен срок (цикъл на съгласуване на икономическите и фискалните политики в ЕС) и структурните промени, които страните членки би трябвало да приложат посредством техните национални стратегии за промени.

Създава се Програма за поддръжка на промените, която разполага с 25 милиарда евро, разграничени в три обособени стратегии:

- Първата (на стойност 22 милиарда евро) има за цел да обезпечи финансова поддръжка за страните членки за използването на структурни промени в подтекста на европейския учебен срок, изключително за страните с несъразмерни несъответствия.

- Втората (възлизаща на 2.16 милиарда евро) ще оказва помощ на страните членки, които желаят да се причислят към еврозоната, осигурявайки финансова и техническа поддръжка.

- Третата (840 млн. евро) заменя Програмата за поддръжка на структурните промени и ще продължи да обезпечава практическа помощ за страните членки в реализирането на промени под формата на съветници, специалисти от други държавни администрации, интернационалните организации и други.

Опростяване

Ще бъде подложен специфичен фокус върху опростяването на кохезионната политика, като Еврокомисията дава обещание да понижи бюрокрацията и да подсигурява хармонизирани правила измежду стратегиите и страните. Предложението цели да олекоти системите за ръководство и надзор и да придаде повече еластичност.

Освен това стремежът е стратегиите са се съсредоточат повече върху резултатите, в сравнение с върху разноските. Смесването на другите фондове (Европейския обществен фонд, Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд) също ще бъде допустимо в идващия програмен интервал. Предвижда се и по-високо съфинансиране.

Как да се опрости достъпа до европейските структурни и капиталови фондове и да се управлява потреблението им е проблем отдавна и новата многогодишна финансова рамка няма да бъде изключение, разяснява EurActiv и напомня, че предишния месец Съветът на Европейски Съюз прикани Комисията да работи за по-проста система от индикатори с хармонизирана методология, терминология и избрания, което би разрешило по-лесното събиране на данни и оценяване на осъществяването на политиката.

Разочарование

Не е ясна обаче ролята на Европейския обществен фонд. Въпреки че той ще продължи да бъде под шапката на кохезионната политика и задачите му остават сходни на тези от настоящия програмен интервал (заетост, икономическа и обществена резистентност, интеграция на имигранти, трудова подвижност и обществени иновации) част от програмата ще се ползва посредством пряк мениджмънт.

След като Еврокомисията разгласи предлагането си, Магнус Бернтсон, президент на Асамблеята на европейските райони, изрази отчаяние от неналичието на ангажираност с европейската кохезионна политика. Пред EurActiv той разяснява, че въпреки да приветства предлагането на Брюксел за опростяване на рамката на политиката за доближаване, препоръчаният бюджет за кохезия на Европейски Съюз е по-малко упорит, в сравнение с се е надявал.

ДНК-то на Европа

На въпрос на " Дневник " дали съкращенията в кохезионните фондове са оправдани президентът на Европейския комитет на районите Карл-Хайнц Ламберц разяснява: " Ако създадем съпоставяне с цените през 2018 година, предложенията на Европейката комисия съставляват ясно 10-процентно орязване на кохезионната политика след 2020 година Разбираемо е, че поради финансовия резултат от излизането на Англия от Европейски Съюз и зараждащите нови цели, които незабавно би трябвало да бъдат финансирани – като защита, сигурност и миграция – бъдещият бюджет на Европейски Съюз е под напън. Но това е забележителна част от главната политика на Европейски Съюз за вложения и взаимност, единствената политика, която включва всички равнища на ръководство в планирането и реализирането си ".

Трябва да помним, че кохезионната политика основава работни места, бори се със общественото изключване, понижава районните неравенства и ускорява интеграцията през границите, споделя Ламберц, съгласно който тази политика е ДНК-то на Европейски Съюз. " Бъдещето на Европа се нуждае от бюджет на хората, с цел да се бори с евроскептицизма, Европейски Съюз би трябвало да сложи жителите в сърцето на своето бъдеще като влага повече в кохезионната политика, а не по-малко. Предложенията са неприемливи, само че началният изстрел едвам бе даден и следва дълъг път преди да пресечем линията ", добавя Ламберц.

Според него по-притеснително на този стадий на предлагането е проектът за нарастване на бюджета на Европейски Съюз от 1% от брутния народен приход на Европейски Съюз – 28 до едвам 1.11% при Европейски Съюз 27 (без Великобритания). " Ако желаеме да имаме една Европа, която е амбициозна, реализира резултати и усъвършенства живота на всеки жител, се нуждаем от средства за това и заради тази причина нашият комитет, както и Европейският парламент, изиска нарастване на бюджета на Европейски Съюз до 1.3% от Разузнавателна служба на ФРГ на ЕС-27. Ако Европа желае да бъде амбициозна, да показва, че може да преодолее огромните провокации, би трябвало да бъде смела и да даде на районите и градовете верните средства ".

Попитан дали плануваното редуциране на средствата ще навреди на кохезионната политика, Ламберц дава отговор, че орязването от 10% след 2020 година, рискът от децентрализиране на кохезионната политика, и изключително на европейските обществени фондове, които може да бъдат превърнати в елементарен тласък за структурни промени на национално равнище, подкопават цялата архитектура на една една добре функционираща политика, която е подложена на офанзива.

На въпрос дали въпреки всичко чака някакво позитивно развиване на тази политика поради предложенията за повече еластичност и опростяване, Ламберц дава отговор, че районите и градовете познават характерните провокации, пред които са изправени общностите им. " Имам огромни очаквания по отношение на опростяването посредством диференциация... Мисля, че има общо схващане сред страните членки, районите и институциите в Европейски Съюз да се даде повече пространство за развиване на доверие сред другите равнища на ръководство... Наистина е доста значимо да се усъвършенства облика на Европейски Съюз на място по посока на директните бенефициенти ".

Условия и санкции

За препоръчаното предписание за разпределяне на еврофондове единствено при ценене на върховенството на закона Ламберц разяснява, че полезностите и законността би трябвало да бъдат спазвани от всички страни членки на Европейски Съюз и че тези полезности пазят жителите. " Когато приказваме за условия, въпросът е в тяхната успеваемост. С други думи, би трябвало да помислим дали намаляването на качествата за вложения на районите и градовете поради политики, приложени на национално равнище, е дейно. Регионите и градовете не може да бъдат наказвани за решения, взети на национално равнище и върху които те нямат никакво въздействие. Поради тази причина позицията на нашия Комитет постоянно е била да отхвърля външни условия, които може да ударят неверната цел ".

По думите му положителното ръководство на кохезионната политика и изискването за господство на закона са две доста разнообразни неща. " Кохезионната политика към този момент е най-контролираната политика с доста мощна система за одит и инспекции. Измамите би трябвало да бъдат наказвани, а контролът – засилен, където е належащо. Но измамите не би трябвало да се бъркат с елементарни неточности ".

Според него е ясно, че задачите на кохезионната политика би трябвало да бъдат ясно обрисувани, тъй че тя да дава отговор по-ефективно на сегашните провокации – миграция, климатични промени, обществени неравенства, липса на обществени вложения и сигурност, и да влага в нови технологии. " Знам също тъй че опростяването е жизненоважно, с цел да се подсигурява, че ще се понижи недопустимо високото равнище на бюрокрацията.... Регионалните неравенства обаче към момента са недопустимо високи, би трябвало да си напомним, че в Европа вложенията са намалели с 15% за последните 10 години, тъй че за локалните и районни управляващи, ударени от орязване на разноските, кохезионната политика доста омекоти удара ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР