Новото правителство в Молдова заседава под тежка охрана. Паралелното правителство

...
Новото правителство в Молдова заседава под тежка охрана. Паралелното правителство
Коментари Харесай

Кризата в Молдова: Две правителства и много рискове

Новото държавно управление в Молдова заседава под тежка защита. Паралелното държавно управление също работи

© Reuters След повече от три месеца политическа парализа предишния уикенд Молдова скочи в откровена управническа рецесия. В понеделник страната към този момент имаше две държавни управления, провеждащи паралелни съвещания. И до момента в който излаз от невижданата обстановка към този момент не се вижда, рецесията има капацитет да ескалира както във вътрешен проект, по този начин и да засегне прилежащи страни като Украйна и Румъния.

Всичко стартира от изборите през февруари, когато нито една партия не печели ясно болшинство. След месеци безвремие на 9 юни проевропейският блок ACUM и проруската Социалистическа партия (PSRM) изненадващо загърбиха разликите си, сформираха коалиция в Народното събрание и избраха ново държавно управление. Целта им е да се борят с корупцията и да държат надалеч от властта до неотдавна управлявалата Демократическа партия (PD) на авторитетния олигарх Владимир Плахотнюк, както и нейни спътници като партията на предприемача Илан Шор, наказан на първа инстанция във връзка със случая, наименуван " Огромният обир " на 1 милиарда $ от молдовската банкова система.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сега двете партии взеха решение, че социалистите ще вземат поста на ръководител на Народното събрание за Зинаида Гречани, а ACUM ще получат премиерската позиция за Майя Сънду. Формациите дадоха обещание да проведат деолигархизация, да деполитизират държавните институции и да приготвят почтени предварителни избори. " Ако кабинетът на Сънду се задържи и PD отстъпи, обещаните промени би трябвало да бъдат въведени и комуникирани доста дейно. Хората се умориха от несполучливи политически опити ", показва пред " Капитал " Ангела Грамада, шеф на основания в Букурещ изчерпателен център Experts for Security and Global Affairs Association (ESGA). Майя Сънду постави клетва предходната събота пред президента Игор Додон и безусловно навлезе в тъмна територия, защото токът в постройката на Народното събрание спря.

Въпросът е какъв брой издръжлива би могла да бъде новата коалиция. " Подобен съюз – механически, както бе наименуван в Кишинев, няма огромен късмет да се задържи за дълго време. Опасенията от режима на Владимир Плахотнюк доведоха до съставянето на този неосъществим съюз, само че вътрешният и външният напън ще го раздерат ", споделя пред " Капитал " специалистът по постсъветски страни Михай Исак.

Ние управляваме, вие управлявате

Последва политически блицкриг, откакто водачът на PD съобщи, че формираното болшинство е нелегално и има детайли на прелом. След неговото изявление излезе решение на Конституционния съд, че всичко това е нелегално, защото крайният период от 90 дни след изборите за съставяне на болшинство е изминал, преди PSRM и ACUM да гласоподават новото държавно управление.

Скоро главните държавни сгради бяха обградени от служители на реда, а " цивилни милиции ", формирани от поддръжници на PD, разположиха палатки пред постройките на държавното управление, Народното събрание и прокуратурата. Контрамитингът на PD беше още по-драматичен.

Същевременно проруският президент Игор Додон бе лишен от пълномощия от Конституционния съд, откакто главният тв канал на PD - Publika TV, излъчи видео, в което Додон признава, че получава 700 000 – 800 000 $ на месец от Москва за действието на PSRM. Временният министър председател Павел Филип зае неговото място като краткотраен президент и разгласи предварителни избори на 6 септември. " Кризата е както политическа, по този начин и законова, а последствията ще бъдат за жителите, чието обществено и икономическо състояние не може да бъде усъвършенствано при двама министър председатели и двама президенти ", твърди Ангела Грамада.

PD упрекна Додон в измяна и организира акция по своите медии и по улиците против предателя, което разсъни опасения, че се пробва да реализира сюжет но " Янукович " в Молдова. Плахотнюк и други партийни водачи хвърляха пуйки по президентството, а проруският президент драматизира с ролята на жертва и преспа в съветското посолство в Кишинев.

На този декор и при мощно охранявана от специфичните сили държавна постройка новият кабинет, воден от Майя Сънду, организира първото си съвещание в понеделник и издаде заповед за освобождението на ръководителите на силите на реда. Сънду прикани всички за въздържаност и да не се ескалира обстановката до вероятни улични битки. Тя изиска държавните институции да застанат под контрола на новото държавно управление по силата на закона. Европейски Съюз, Русия и Съединени американски щати разгласиха изказвания, признаващи новоизбраното държавно управление и изразяващи предпочитание за съдействие с него.

Същевременно зам.-председателят на PD Андриан Канду загатна, че тежката защита на държавните институции се дължи на допустимо съветско вмешателство с " дребни зелени човечета ", визирайки вероятен сюжет за съветско военно навлизане от отделилия се район Приднестровие. " Живеем в район с високо равнище на риск, що се отнася до нашата сигурност. В този уязвим интервал на рецесия не бихме желали " зелените човечета " да се появят на улиците ", показва Канду. Русия държи към 1500 бойци в този разколнически район, а локалната войска, лоялна на Тираспол, се пресмята на към 15 000, което е двойно повече от молдовската войска.

Криза, която може да прелее на открито

Ситуацията в Молдова крие опасности за прилежащите Украйна и Румъния. С въоръжен спор на своя територия в източните региони и анексиран от Русия Кримски полуостров Украйна се тормози от развитията в Кишинев. В Румъния, външна граница на Европейски Съюз и НАТО, рецесията в Молдова също се счита за сериозна опасност.

" В Украйна молдовската неустойчивост се преглежда като част от хибридната война на Русия и като усилване на съветския фактор на нейната западна граница. Едно откриване на проекти за федерализация на Молдова ще има огромен политически отзив в Киев и Украйна ще ускори наблюдението, в това число разузнаването в Приднестровието ", твърди пред " Капитал " анализаторът по сигурността Клаудиу Дегерату. Той добавя, че националистическите сили в Украйна ще създадат всичко допустимо да употребяват молдовската рецесия, с цел да потвърдят, че съветската опасност се поддържа от политическите сили в Молдова. " Недоверието сред Киев и Кишинев ще се усили до притеснителни нива ", декларира Дегерату. Анализаторът акцентира, че за Русия рецесията ще бъде добра опция в допълнение да окаже поддръжка на проруските партии под претекста, че се ангажира с решаването на обстановката в Кишинев.

От друга страна, Михай Исак показва, че и Киев, и Букурещ са извънредно недоволни от влизането на проруската PSRM в държавното управление в Кишинев. " Заплахата от потреблението на вероятния молдовски федералистки казус за цялостната федерализация на Украйна плаши управляващите в Киев. Скорошни изказвания на украинското външно министерство и на украинските секрети служби непосредствено предизвестяват Кишинев, че смяна в политиката към Украйна ще има съществени последствия за двустранните връзки ", изяснява Исак.

Според Ангела Грамада възможен сюжет за федерализация в Молдова би означавал основаването на казус за Украйна: " Прецедент, който Киев не може да одобри на фона на спора в източната част на страната. " Михай Исак добавя, че Румъния също се тормози от рецесията в Кишинев и не желае провокации против сигурността в района.

" Правителство в Кишинев, доминирано от PSRM, ще докара до увеличаване на наличието на съветско разузнаване в Молдова, което явно е неподходяща обстановка за НАТО и Европейски Съюз ", обобщава Исак. И добавя, че всяко закъснение на сформирането на устойчиво ръководство в Кишинев дава нови аргументи на Кремъл и Тираспол да не престават с политиката на заледяване на разрешаването на приднестровския спор.

* Мадалин Нексуту е публицист от BIRN
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР