Новото правителство на Финландия обяви планове да предостави на всички

...
Новото правителство на Финландия обяви планове да предостави на всички
Коментари Харесай

Финландия дава на бащите същия родителски отпуск като на майките

Новото държавно управление на Финландия разгласи проекти да даде на всички родители един и същи наставнически отпуск , в опит да накара бащите да прекарват повече време с децата си , оповестява БиБиСи.

Платеният отпуск ще се усили до комбинирани 14 месеца , което е 164 дни на родител . Съседна Швеция има най-щедрата система на наставнически отпуск в Европа с 240 дни след раждането на бебето.

Финландия разяснява, че желае да " предизвиква благополучието и равенството сред половете ". Министърът на опазването на здравето и обществените въпроси Айно-Кайса Пеконен изясни, че " е почнала радикална промяна на фамилните компенсации ", за усилване на връзката на родителите през цялото време.

Според актуалната система във Финландия отпускът по майчинство е 4,2 месеца , до момента в който бащите получават 2,2 месеца , до момента в който детето навърши две години. Въпреки това, приблизително единствено един от четири от тях взема отпуск .

Всеки родител би получил 6,6 месеца отпуск , а бременните дами ще получат спомагателна месечна помощ . Родителите ще могат да трансферират до 69 дни от квотата си. Самотните родители ще употребяват и двете помощи .

Финландският министър председател Сана Марин съобщи предишния месец, че страната й има метод да реализира тъждество сред половете и се оплака, че прекомерно малко татковци прекарват време с децата си, когато са дребни .

Северните страни са водещи във връзка с даването на права на бащите , които не могат да бъдат трансферирани на майката.

Европейски Съюз също върви по този път , като инструкция от 2019 година дава на държавите-членки три години да дават на всеки родител най-малко четири месеца отпуск , в това число два месеца, които не могат да бъдат трансферирани.

Португалия към този момент има полово неутрална система, като 120 дни се заплащат на 100% от заплатата , а други 30 дни по желание с 80% от заплатата.

Правителството на Финландия пресмята, че измененията ще костват спомагателни 100 милиона евро.

Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия са похвалени в отчет на Уницеф предходната година, че оферират най-хубавите фамилни политики .

Този отчет класира Англия, Ирландия, Гърция, Кипър и Швейцария най-ниското равнище от 31 " богати страни ".
 България е в топ 20 в ранглиста на УНИЦЕФ за най-хубави страни за фамилии с деца
България е в топ 20 в ранглиста на УНИЦЕФ за най-хубави страни за фамилии с деца

Англия, Кипър, Гърция и Швейцария са най-лошите места в развития свят, за развъждане на деца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР