Новото правителство на Финландия обяви планове да предостави и на

...
Новото правителство на Финландия обяви планове да предостави и на
Коментари Харесай

Финландия дава отпуск и на двамата родители при раждане на дете

Новото държавно управление на Финландия разгласи проекти да даде и на двамата родители един и същи отпуск при раждане на дете, в опит да подтиква бащите да прекарват повече време с децата си.

Така платеният отпуск ще се усили до общо 14 месеца, което е 164 дни на родител. Съседна Швеция има най-щедрата система на наставнически отпуск в Европа с 240 дни след раждането на бебето.

Финландия споделя, че желае да „ насърчи благополучието и равенството сред половете “ . Министърът на опазването на здравето и обществените въпроси Айно-Кайса Пеконен сподели пред кореспонденти, че " е почнала радикална промяна на фамилните компенсации ", за усилване на връзката на родителите с детето през цялото време.

Според актуалната система във Финландия отпускът по майчинство е 4,2 месеца, до момента в който бащите получават 2,2 месеца, до момента в който детето навърши две години . Освен това двамата родители имат още 6 месеца отпуск, който може да разделят. Въпреки това, приблизително единствено един от четирима татковци взема това, което му се поставя.

Сега всеки родител ще получи 6,6 месеца отпуск (164 дни по финландската система за компенсации за шест дни), а бременните дами ще получат спомагателна месечна помощ. Родителите ще могат да трансферират 69 дни, а самотните родители ще могат да употребяват и двете отпуски. -->

Финландският министър председател Сана Марин съобщи предишния месец, че страната към момента има някакъв метод да реализира тъждество сред половете и се оплака, че прекомерно малко татковци прекарват време с децата си, когато са дребни.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР