Новото правителство на Четворната коалиция вече е факт.Ето списък на

...
Новото правителство на Четворната коалиция вече е факт.Ето списък на
Коментари Харесай

Ето новия кабинет в пълен състав

Новото държавно управление на Четворната коалиция към този момент е реалност.

Ето лист на министрите с къса биография:



Министър ръководител:
Кирил Петков, Политическа партия

Лидер на новосформирания политически план „ Продължаваме промяната “. Завършва гимназия в София, Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвард. Един от създателите на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност в Софийския университет.


свързани новини31700преди 4 часа19741преди 1 часа
Вицепремиер и министър на финансите:
Асен Василев, Политическа партия

Асен Васков Василев е приключил стопанска система в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е отчасти финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия вложител в Skype.

Съосновател и шеф е на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за стопански напредък и развиване, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за тактики и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.
свързани новини35044преди 4 часа
От 1999 година до 2004 година Асен Василев работи като съветник в Monitor Group в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка.

Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в телекомуникационната промишленост, енергетиката, минното дело, застрахователната промишленост и в редица огромни производители на потребителски артикули.

Министър е на стопанската система, енергетиката и туризма в състава на служебното държавно управление на Марин Райков. Съосновател на " Продължаваме промяната ".



Вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността:
Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия

Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 година в село Крушовица, област Враца. Завършва с цялостно отличие Националната гимназия за антични езици и култури (НГДЕК) в София. Дипломира се в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ още веднъж с цялостно отличие. През 1995 година работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в интервала 1995 – 1996 година е юрист на Столична община. От 1996 до 1997 година е следовател в столичната следствена работа. В интервала март-август 1997 година е юрист на БТК. Между 1997 и 2005 година

Нинова е изпълнителен шеф на „ Техноимпекс “ АД. Назначена е на тази служба при държавното управление на Иван Костов. Същевременно е назначена и на поста ръководител на съвета на шефовете на „ Техноимпортекспорт “. „ Техноимпекс “ и „ Техноимпортекспорт “ са външнотърговски сдружения, планувани за приватизиране, като след това Нинова оглавява и приватизационния екип, отговарящ за първото сдружение. На 28-годишна възраст Нинова взе участие с още 27 души в сдружението, приватизирало „ Техноимпекс “.

При държавното управление на Симеон Сакскобугготски тя продължава да е изпълнителен шеф на приватизираното сдружение „ Техноимпекс “. През 2003 година Нинова става член на Българска социалистическа партия. От септември 2005 година до март 2007 година Нинова е зам. министър на стопанската система и енергетиката по външноикономическата политика. Тя става ръководител на Управителния съвет и на две стратегически предприятия – Международен панаир Пловдив и на „ Булгартабак Холдинг “ АД.

Нинова е отстранена с решение на премиера Сергей Станишев от поста на заместник-министър през май 2007 година На 8 май 2016 година е определена за ръководител на Българска социалистическа партия с 395 гласа против 349 гласа за дотогавашния ръководител Михаил Миков.

На 16 ноември 2021 година подава оставка като ръководител на Българска социалистическа партия поради изборния резултат на левицата.



Вицепремиер на дейно ръководство:
Калина Константинова, Политическа партия

Калина Константинова беше част от екипа на Кирил Петков в Министерството на стопанската система, а през септември се причислява към плана му " Продължаваме промяната ".

Константинова е приключила стопанска система в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развиване в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки.

Тя е работила и като консултант на Асен Василев по време на мандата му като длъжностен министър на стопанската система през 2013 година, а през 2014-2017 година е била консултант на вицепремиера Румяна Бъчварова по въпросите на административната промяна.

Константинова е работила като икономист в гражданската организация MoveBG (2013-2014), а през 2017-2019 управлява програмата на " Америка за България " за бизнес среда. В последните две години е била основен търговски шеф на компанията за IT сигурност LogSentinel.



Вицепремиер и министър на околната среда и водите:
Борислав Сандов, Демократична България

Народен представител в 46-ото Народно заседание, определен от листата на “Демократична България” в столичния 25-и МИР. Бивш ръководител на непрекъснатата парламентарна комисия околна среда и водите.

Сандов е природозащитник, работи като специалист по стабилно развиване и запазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дълготраен опит като уредник и представител на акции по запазване на околната среда и преход към зелена стопанска система. Той е съпредседател на “Зелено движение” и член на председателския съвет на Демократична България.

Завършил е Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, компетентност География, и е специализирал в направление Изменение на климата и ръководство на води. Участва интензивно във всички известни природозащитни акции от последните 15 години. Бил е зам.-председател на Студентски съвет към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Координатор е за България на Европейската гражданска самодейност за отбрана на пчелите.



Вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството:
Гроздан Караджов, Има Такъв Народ

Гроздан Караджов, който години беше основен секретар на министерството на превоза, а в това време и началник на БТК, до момента в който беше държавна, може да се върне във ведомството като министър.

Караджов е обвързван с превоза, бе и народен представител в отрасловата комисия в Народното събрание от Реформаторския блок. Някои медии го назоваха индивида на Костов.

Завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализира бизнес мениджмънт и телекомуникации в Токио, Япония. Активен участник е в студентските митинги през 90-те години. Председател на Независимото студентско сдружение в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на самостоятелните студентски сдружения.

Съосновател и народен координатор на Българското съдружие за почтени избори. Професионалната му кариера стартира във фондация “Отворено общество” - София, където поредно заема длъжностите програмен координатор, основен секретар и програмен шеф.

В интервала 1996 – 2011 година е основен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, основен секретар на Министерство на превоза и известията и ръководител на Съвета на шефовете на БТК. В интервала 1998 – 2003 година е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на шефовете на RILA SOLUTIONS.

От 2001 до 2004 година Гроздан Караджов е изпълнителен шеф на фондация “Демокрация”.Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развиване. Учредител на фондация “Светът на Мария” и дълготраен деен донор. Народен представител в 43-ото Народно заседание.



Министър на вътрешните работи:
Бойко Рашков, Политическа партия

До момента длъжностен заместител министър-председател по публичен ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи. Бойко Рашков има дълготраен юридически стаж.

В професионалната си кариера е заемал редица виновни държавни постове като шеф на Националната следствена работа, шеф на Специализираната следствена работа, член на Висшия правосъден съвет, депутат в 39-ото Народно заседание, заместник-министър на правораздаването, ръководител на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства.

Той е доцент доктор по углавен развой и управлява Катедра " Наказателноправни науки " в Юридическия факултет на Университета за национално и международно стопанство.



Министър на образованието:
Николай Денков, Политическа партия

До момента е длъжностен министър на образованието. Николай Денков е учен на Българска академия на науките и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и лекар на науките по физикохимия. Член е на експертна група " Физически науки " към Европейската галактическа организация. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски ".

Според ранглиста на университета в Станфорд от 2021 година учен Денков е измежду първите 2% на най-влиятелните учени в света. Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. Публикувал е над 175 научни публикации, две от които в влиятелното списание Nature, една в Nature Communications и 17 обзора. Неговите разработки са представени над 8500 пъти в научната литература (h-index = 47). Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Има 12 патента, в това число шест интернационалните (WIPO, US, Europe) и четири задгранични.



Министър на нововъведенията и растежа:
Даниел Лорер, Политическа партия

Завършил е информатика и бизнес ръководство в университета Тел Авив. Даниел Лорер е консултант на министъра за електронно ръководство в служебното държавно управление на Марин Райков през 2013.

Живял е и работил в Барселона, Цюрих, Брюксел и Тел-Авив. През 1999 дружно със състуденти основава в Париж първия си стартъп FranceBusinessPlus, който по-късно продават на локална верига за доставки на едро.

Работи като IT инжeнер в Mercury Interactive, израелска хай-тек компания в областа на софтуера за автоматизиран първокласен надзор, в този момент част от портфолиото на Hewlett-Packard.

След продажбата на Mercury през 2006 година основава Optiim, хай-тек компания за софтуерни решения, основана в Истанбул. През 2016 продава компанията на австрийския холдинг New Frontier Group.

През 2018 става един от създателите и ръководещ сътрудник на BrightCap Ventures, фонд за рискови вложения в софтуерни компании.

Член е на управителния съвет на “Шалом”. Женен е и има 3 деца. Говори британски, иврит, френски, съветски и немски език.

Даниел Лорер беше консултант на Кирил Петков, до момента в който той бе длъжностен министър на стопанската система. Заемаше длъжността ръководител на Комисията по бистрота в Министерството на стопанската система.

Съпруга на Даниел Лорер е Виолета Лорер. Тя е два пъти длъжностен зам.-министър на финансите по време на мандата на Асен Василев - един път през 2013 година и повторно - в този момент. Според Василев - тя е в миг на предаване на работата.



Министър на правораздаването:
Надежда Йорданова, Демократична България

Надежда Йорданова е правист, експерт в региона на административното и комерсиалното право, публичните поръчки и планове, финансирани от Европейски Съюз и интернационалните организации. Тя е съавтор на законопроектите за електронно гласоподаване и гласоподаване по пощата, препоръчани от “Демократична България” още през 2018 година, както и на законопроекта за видеонаблюдение при броене на вота. Била е шеф на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правораздаването (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има един наследник. Председател бе и на анкетната парламентарна комисия “Магнитски”.



Министър на превоза:
Николай Събев, Политическа партия

Николай Събев е мажоритарен притежател в куриерската компания " Еконт експрес " и спедиторската " Еконт транс ". Влиза в частния бранш през 1993 година, а преди този момент е заемал поста търговски шеф в държавното дружество " Параходство Българско речно корабоплаване ". Завършил е Висшето военноморско учебно заведение със компетентност " Експлоатация и ръководство на флота и пристанището ".

Има още едно висше обучение, приключено 90-те години в УНСС, компетентност " Икономика и ръководство на превоза ". Във всички години от съществуването на двете компании Събев се занимава интензивно с тяхното ръководство, както и с развиването на Русе, където е и седалището на компанията му. Събев беше един от първите кандидат-депутати на новата групировка " Продължаваме промяната ", които Кирил Петков разгласи.



Министър на външните работи:
Теодора Генчовска, Има Такъв Народ

Теодора Генчовска беше препоръчана за боен министър от Слави Трифонов през юли, когато той опита да прокара проектокабинет на Има Такъв Народ в малцинство.

Теодора Генчовска е основен специалист към администрацията на президента Румен Радев. В самодейността " Три морета ", която се организира през юли, Генчовска попада като част от Координационното звено ".

50-годишната Генчовска е специалист по защита и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е минала през редица спомагателни квалификации в Германия, Италия, Англия и Съединени американски щати.

Професионалната ѝ кариера стартира в генералния щаб на Българската войска. Последователно минава през всички равнища, достигайки до шеф на Отдел НАТО и Европейски Съюз в министерството на защитата.

Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Владее два езика.

Тя беше кандидат-депутат на Има Такъв Народ за 17 МИР Пловдив област на парламентарните избори на 14 ноември.



Министър на електронното ръководство:
Божидар Божанов, Демократична България

Божидар Божанов е роден на 19 август 1987 година. Той е ИТ специалист и бизнесмен, oсновател на компания за осведомителна сигурност. Има забележителен опит в построяването на електронното ръководство, като в ролята си на специалист е взел участие в подготовката на редица законови промени и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно ръководство и административна промяна.

Завършил Голдсмитс колидж, част от лондонския университет. Бил е част от групата на ИТ специалисти „ Общество.бг “, работеща за създаване на по-добри цифрови принадлежности за връзка сред страната и жителите. Активно взе участие в промотирането на електронното ръководство.

Беше консултант на вицепремиера Румяна Бъчварова във второто държавно управление на ГЕРБ.



Министър на младежта и спорта:
Радостин Василев, Има Такъв Народ

Радостин Василев беше препоръчан за министър на младежта и спорта в проектокабинета на Пламен Николов. Той е правист. Завършил е право в Софийския университет.

Според биографичната информация на уеб страницата на " ИТН " юрист Радостин Василев има дълготраен опит в региона на гражданското, облигационното, комерсиалното, трудовото право и изпълнителното произвеждане.

През последните 13 години е един от дребното експерти в България, които се занимават с интернационално спортно право. Адвокат Радостин Василев има десетки оповестени публикации и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и интернационално равнище и е съветвал и съветва огромен брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове.

Към момента е ръководещ сътрудник в адвокатско сдружение " Радостин Василев ".



Министър на опазването на здравето:
Асена Сербезова, Политическа партия

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова приключва фармация през 1996 година в Медицинския университет в София, през 1998 година придобива компетентност мениджмънт в ТУ – София, има и специализации по „ Организация и стопанска система на аптечната и дистрибуторската процедура “, както и „ Организация и стопанска система на фармацевтичното произвеждане “.

Преди да оглави Българския фармацевтичен съюз проф. Сербезова е изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) в продължение на 4 години. В момента преподава във Факултета по публично здраве на Медицинския университет – София. През март бе оправдана от Софийския областен съд (СРС) по обвиняването ѝ за всяване на суматоха.

Софийската районна прокуратура (СРП) твърдеше, че в границите на две свои изявленията пред БНР и Българска национална телевизия Асена Стоименова е предала „ заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника “, тъй като е изказала прогноза, че поради пандемията от ковид може да се стигне до дефицит на избрани медикаменти. Тя бе проверявана и от Национална агенция за приходите.



Министър на защитата:
Стефан Янев, Политическа партия

Бил е шеф на дирекциите „ Отбранителна политика” и „ Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на защитата, както и аташе по защитата в Посолството на Република България във Вашингтон, Съединени американски щати.

Измежду постовете, които е заемал след 2003 година, са шеф на отдел „ Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „ Отбранителна политика “ в МО и шеф департамент „ Трансформации” в Центъра на НАТО за битка с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 година до 2000 година работи като офицер за разбор в Департамента по обмисляне и програмиране на Групата за съгласуване на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на защитата и въоръжените сили”.

През 1996 година става специалист в Дирекция „ Международно сътрудничество” на Министерството на защитата.

Завършва Висшето национално военно артилерийско учебно заведение (ВНВАУ) „ Г. Димитров “ в гр. Шумен през 1983 година Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния боен лицей към Националния боен университет във Вашингтон, Съединени американски щати.

Стефан Янев е секретар на президента по сигурност и защита до 11 май 2021 година Служебен заместител министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на защитата през 2017 година

Владее британски, немски и съветски език. Женен, с две деца.

Служебен министър-председател от 12 май 2021 година

Служебният министър председател става боен министър.



Министър на културата:
Атанас Атанасов, Политическа партия

Атанас Атанасов през 2014 година е студент по актьорско майсторство в Съединени американски щати, който провежда българо-американска акция за отключване, разчистване и предоставяне на нов живот на красивата читалищна зала в Татарево, която от 30 години стои заключена и потънала в прахуляк и мръсотии. Днес тя живее втори живот с фестивали, концерти и кино прожекции.

В читалището е гостувал и Кирил Петков, който в този момент харесал Атанасов за министър на културата. Отличникът от хасковската езикова гимназия Атанас Атанасов е някогашен съотборник на най-голямата тенис звезда на България Григор Димитров. Родителите на Атанас Атанасов са от първомайския квартал Дебър и село Татарево.



Министър на енергетиката:
Александър Николов, Има Такъв Народ

Също беше препоръчан за министър на енергетиката в проектокабинета на Пламен Николов, някогашен длъжностен заместник-министър на енергетиката.

Според информация на уеб страницата на Министерство на енергетиката Александър Николов е роден на 2 декември 1982 година

Притежава дълъг мениджърски опит в областта на телекомуникациите, финансите, вложенията и финансовите пазари. Бил е изпълнителен шеф на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически планове, разрастващи новаторски финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

Водил е лекции по фючърси, варианти и ръководство на вложения. Притежава спомагателни квалификации, ориентирани към цифрова промяна на бизнеса, като настоящо работи и по дисертационна тематика в същата сфера.

Владее британски език.



Министър на земеделието:
Иван Иванов, Българска социалистическа партия

Иван Валентинов Иванов е роден на 13 август през 1975 година Има магистратура по история от СУ „ Св. Климент Охридски " и по право от ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий ". Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. В последните шест години е основен юрист на „ Билдинг Строй Експрес " ЕООД. Преди това е управлявал офиса на „ Воинтех " ЕООД в Шумен. Лидер на Българска социалистическа партия в Шумен.



Министър на труда и обществената политика:
Георги Гьоков, Българска социалистическа партия

Гьоков е един от доближените до водача на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова. Той влезе в 47-ото Народно заседание като народен представител от 27 МИР Стара Загора, където беше лидер на листата на социалистите. Така за шести път поред съумя да откри място в Народното събрание.

Георги Гьоков е роден през 1961 в с. Любеново (обл. Стара Загора). Завършва компетентност „ Инженерство “ в Техническия университет в Габрово. Бил е общински консултант и шеф на Бюрото по труда в Стара Загора.

Той е заемал поста зам.-председател на Комисията по труда и обществената политика в 42-ото Народното събрание.

Член е на Групите за другарство на България с Венецуела, Виетнам, Бразилия, Китай, Русия, Финландия и Куба. Владее британски и съветски език.



Министър на туризма:
Христо Проданов, Българска социалистическа партия

Христо Проданов е роден през 1977 година в Панагюрище. Завършил е Минно-геоложкия университет, компетентност минен инженер. Има магистърска степен по промишлен мениджмънт. Зам.-председател на Горско стопанство на Българска социалистическа партия в София. Народен представител от " Българска социалистическа партия за България " в 44-тото Народно събрание, зам.-председател на парламентарната група. Владее британски и съветски език.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР