Новото летище в Истанбул ще отвори врати днес, като от

...
Новото летище в Истанбул ще отвори врати днес, като от
Коментари Харесай

Ердоган открива един от мегапроектите си: Летището за €10 милиарда, което ще стане най-голямото в света

Новото летище в Истанбул ще отвори порти през днешния ден, като от Анкара чакат то да се трансформира в най-голямата аерогара в света.

Това e един от мегапроектите на турския президент Реджеп Ердоган, а в него са вложени 10,5 милиарда евро или над 16 милиарда $ за градът да се трансформира в хъб за свързване на Европа, Азия и Африка.

Капацитет: 150 - 200 милиона пасажери

Терминали: 2

Писти: 6

Квадратни метри: 76,5 милиона

Разстояние от центъра на града: 35 километра

Гишета за инспекция: 228

Места в чакалните: 20 000

В допълнение аерогарата би трябвало да помогне на локалните авиолинии Turkish Airlines да се трансфорат в колос в авиоиндустрията, написа Business Times.

Първоначално концепцията беше летището да проработи на цялостни обороти още в края на октомври. Заради закъснение в строителството обаче към този момент от там ще бъдат обслужвани полети единствено до 5 дестинации. Аерогарата ще проработи на цялостни обороти на 29 декември, като се чака от та да минават по 90 милиона пасажери на година.(

 Снимка 386246
Източник:

 Турция строи най-голямото летище в света
Съседка на България строи най-голямото летище в света

То би трябвало да отвори порти през 2018 година

Проектът би трябвало да бъде изцяло приключен през 2028 година, а прогнозите са, че тогава броят ще се усили до 200 милиона пасажери годишно. Това значи, че новото летище в Истанбул ще успее да изпревари най-натоварената аерогара в света - Hartsfield - Jackson в Атланта.

 Снимка 386245
Източник:

Първият полет до аерогарата, чието име към момента не е оповестено, ще бъде от Анкара и ще бъде осъществен във вторник. Официалното разкриване ще бъде в понеделник от 16 часа локално време.

 Как новото летище на Истанбул ще засегне България?
Как новото най-голямо летище в света ще засегне България?

Откриването му ще бъде през тази година

Според проектите аерогарата би трябвало да размени летище " Ататюрк ", а самолетите и оборудването от последното ще бъдат преместени там. Предвижда се да бъде построена и линия на метрото до новото летище, което се намира на 35 километра от центъра на турския мегаполис.

 Снимка 386242
Източник:

Общата повърхност, която ще заема готовата аерогара, е 76 милиона квадратни метра. То ще има 4 терминала и 6 писти, както и перони за 500 самолета. Целта е там да могат да се обслужват повече от 110 самолета едновременно, като бъдат наети 225 000 души.

 Снимка 386248
Източник:

От там ще минават по 2000 самолета дневно, като над 250 самолетни компании е оферират пътувания до над 350 дестинации.

От локалното издание Yeni Safak пресмятат, че летището ще генерира 26 милиарда евро или над 30 милиарда $ доходи за държавното управление.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР