Новото изискване е част от наредба на земеделското министерство за

...
Новото изискване е част от наредба на земеделското министерство за
Коментари Харесай

Пастирите на паша вече ще трябва да водят дневник при извеждане на животните

Новото условие е част от разпоредба на земеделското министерство за използване на така наречен „ хуманно отношение към животните ".

Георги Иванов от врачанското село Крапец отглежда над 350 овце, които извежда на паша всяка заран в осем часа. С учудване чува, че към този момент би трябвало да води и дневник за свободното развъждане на добитъка.

Сутрин като излизаш, броиш ли ги какъв брой са тъкмо?

Георги Георгиев: - А, не, не всяка заран, един път в месеца. Трябва да стана даскал, вместо да паса овцете, би трябвало да нося тетрадката.
Смешно ли ти се вижда?
- Глупава работа, тетрадка да носим.
Ветеринарите обаче споделят, че зад видимо неуместното условие към пастирите се крие значим проблем. Т. нар. хуманно отношение към животните, част от което е и дневната паша навън, е в действителност грижа за здравето на хората, които употребяват животинските артикули.
доктор Мирослав Първанов, ветеринар: Европейска комисия вкарва метод на субсидиране, само че пък желае и да управлява това дали се прави - разширение на пространството за развъждане, повече пасищно развъждане, животните би трябвало да живеят в удобна среда, да не боледуват и да не им се ползват антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за надзор на пашата. Според мен е малко извънредно това.
На същото мнение е и пастирът, чиито работен ден продължава по 12 часа в горещина и мраз.
Георги Иванов, овчар: Ние не сме служители, служителите към този момент не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки - не иде!
Кой обаче ще управлява дали това условие се съблюдава, с цел да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите? Практикуващите ветеринари не са надзорен орган, а Агенцията по сигурност на храните във Враца разполага единствено с 33 лекари, които дават отговор за хиляди стопанства, разясняват от локалната конструкция на организацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР