Новото издание на един от най-големите фолклорни форуми край морето

...
Новото издание на един от най-големите фолклорни форуми край морето
Коментари Харесай

Национален фолклорен фест ще зарадва варненци

Новото издание на един от най-големите фолклорни конгреси край морето ще събере млади гении в Grand Mall от 21 до 23 април 2024. В пролетните дни преди Цветница, Лазаровден и  Великденските празници артисти, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават за премиите на ХХІV “Фолклорен изгрев ".

Организатори на форума са продуцентска компания " Сънрайз Маринов “ и фолклорна телевизия " Сънрайз Мюзик “ с изключителната поддръжка и партньорството на Grand Mall - най-големия търговски център във Варна.

НМФ " Фолклорен изгрев “ по традиция е под патронажа на кмета на регион “Младост " във Варна Христо Христов и се реализира с поддръжката на Фонд “Култура " на Община Варна. И тази година ползата към фестивала, който потвърди своето високо равнище през годините, е доста мощен. На сцената още веднъж ще има реализатори и групи от цялата страна.

" Фолклорен изгрев “ е фестивал със спортен темперамент за реализатори от разнообразни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и възпитаници от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални учебни заведения по фолклор и музика, студенти и самодейци от национални читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора показва солови реализатори и групи в 5 съществени посоки:

вокални реализатори, инструменталисти, стилизиран фолклор, остарели градски песни и шлагери, танцово изкуство.

Председател на журито ще бъде акад. Милчо Василев – живописен началник на Фолклорен отбор към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още проф. д. изк. Лозанка Пейчева - музиколог, етнолог и специалист в отдел “Фолклористика “ към Българска академия на науките, проф. доктор Тодор Киров - учител в АМТИИ - Пловдив, маестра доктор Ваня Монева - учител в НМА " Проф. Панчо Владигеров “ и диригент на хор " Ваня Монева “, доктор Данислав Кехайов - национален артист и шеф на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър и Юлиян Станев - хореограф, основен художествена началник на Ансамбъл “Варна ".

Водещи на събитието ще бъдат Снежана Георгиева и проф. доктор Венци Димов.

Младите артисти, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и доста специфични награди. Кметът на регион “Младост " във Варна Христо Христов, под чийто патронаж е фестивалът, е обезпечил и три парични награди за фолклорна група, за самостоятелен реализатор и за осъществяване на ария от македонската фолклорна област. Специална парична премия са планували и домакините от Grand Mall. Награда заснимане на видеоклип присъжда и Фолклорна телевизия " Сънрайз мюзик “.

Началото е в петък, 19 април. Конкурсния ден ще стартира в 8:00 с присъединяване на инструменталистите и артистите от ОУ " Антон Страшимиров “ - Варна.

Официалната гала по откриването ще бъде от 11:00 с присъединяване на фолклорните ансамбли при Средно учебно заведение за филантропични науки и изкуства " Константин Преславски “ - Варна. Същия ден ще се явят и възпитаници от Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов “ – Варна, от други варненски учебни заведения и фолклорни паралелки от страната. В събота на сцената ще са децата и учениците от детски градини, общообразователни учебни заведения, школи, читалища и други. А в неделя са носителите на традицията във фолклора ни - групите за достоверен фолклор от възрастовата група над 19 години. Тогава ще забележим и изпълнителите от жанра остарели градски песни и шлагери. В края на фестивалния ден, в 18:30 ще бъде награждаването на всички реализатори и връчването на специфичните награди.

Партньори на фестивала са Супермаркети “BulMag ", ресторант “RepEat ", комплекс “Барите " и  недвижими парцели “Ромел " - Варна.

Зрителите могат да следят състезанието всеки ден от 9:00 до 19:00 ч. Входът е свободен. Място: Grand Mall, равнище 2.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР