Новото италианско коалиционно правителство е приветствано като добра новина за

...
Новото италианско коалиционно правителство е приветствано като добра новина за
Коментари Харесай

Меденият месец между Италия и ЕС току-що започна, но трябва и да продължи

Новото италианско съдружно държавно управление е приветствано като добра вест за Европа. По-добронамерен към Брюксел екип заменя популистката коалиция, в която водачът на десницата Матео Салвини и неговата евроскептична партия " Лига " имаха доста въздействие.

Но в случай че европейските страни не оказват помощ на Рим във всичко - от бюджетните ограничавания до миграционната политика, толкоз внезапна промяна на курса може да разклати обединението сред антисистемното Движение " Пет звезди " (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП).

Твърдата позиция на Салвини към Брюксел към момента се радва на огромна поддръжка в Италия.

Политически анализатори означават, че новосъздаденият кабинет с умерени и проевропейски министри на основни постове е предотвратил това, което европейските сътрудници смятаха за призрачен сюжет: доминирано от " Лига " държавно управление, което най-вероятно би тласнало Италия към нова борба с Европейската комисия поради мъчителните бюджетни ограничения в миг, когато има заплаха отслабената италианска стопанска система да изпадне в нова криза.

Трудният съюз сред ДПЗ и Директива за птиците беше непредвиденият резултат от италианската рецесия от средата на лятото. Тя стартира, когато Салвини, тогава авторитетен вътрешен министър и вицепремиер, предизвика разпадането на обединението с вярата да провокира предварителни избори, с цел да стане министър председател.

Новият кабинет получи похвали от чужбина, като се стартира от американския президент Доналд Тръмп, който поддържа премиера Джузепе Конте, и бъдещата директорка на Европейската централна банка - Кристин Лагард. Новото държавно управление внесе утешение на пазарите и цената на кредитирането за Италия спдана спрямо предходните рекордно високи равнища.

" Новото държавно управление евентуално ще бъде по-отговорно в икономическата сфера от предходното или от кабинет воден от " Лигата ", сподели Луиджи Скациери, откривател в експертния Център за европейска промяна.

" При все че няма предпочитание за стягане на фискалната дисциплинираност и желае да промени фискалните правила на еврозоната, то ще е доста по-малко склонно да води борба с Европейски Съюз ", добави той.

Скациери означи, че в случай че Европа даде на Италия повече независимост за бюджета й, което би трябвало да бъде поискано от Европейска комисия доникъде на октомври и утвърдено до края на годината, и помогне със оправянето с мигрантските потоци, това освен ще отслаби въздействието на " Лигата ", само че и ще насърчи по-проевропейската позиция на ДПЗ.

Евроскептичната на времето партия ДПЗ последователно еволюира през последните няколко години към умерена политическа мощ. Тя се отхвърли от предходните си апели за референдум за излизане от еврозоната, а новата й платформа се сближи с тази на Директива за птиците за нуждата да се ускори ролята на Италия в Европа и наред с това да се облекчат рестриктивните мерки, засегнали стопанската система.

" Днес сме изцяло единни в разбирането, че Европейски Съюз би трябвало да бъде реформиран, а не опустошен ", сподели пред АП Тициана Бегин, началник на групата на ДПЗ в Европейския парламент.

Тя акцентира също, че същинският преломен миг настъпи, когато водено от Конте, ДПЗ поддържа избирането на новата председателка на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, и по този начин изолира " Лигата ", гласувала срещу кандидатурата й.

Изборът на Роберто Гуалтиери, ръководител на комисията по икономическите въпроси в Екологичен потенциал, за нов министър на стопанската система също успокои интернационалните рейтингови организации и вложителите.

Очаква се Европейски Съюз да му даде повече пространство за маневри при осъществяването на нелеката задача да сформира бюджет, в който би трябвало да се избегне тежкото и непопулярно повдигане на Данък добавена стойност с 23 милиарда евро (25 милиарда долара). Повишаването на Данък добавена стойност бе въведено от предходното държавно управление и би трябвало да влезе в действие следващата година, в случай че настоящето държавно управление не успее да притегли доходи по различен метод.

Очаква се новият италиански претендент за еврокомисар - някогашният министър председател и външен министър Паоло Джентилони - да получи значим сектор в Европейски Съюз, допустимо в областта на стопанската система или конкуренцията. Това ще бъде възприето като още по-силна поддръжка за Италия от европейските сътрудници.

Джентилони се срещна с Фон дер Лайен за един час в петък в Брюксел в миг, когато процесът по сглобяване на нов състав на Европейска комисия, който ще бъде разгласен на следващия ден, към момента е отворен.

Съществува риск обаче държавното управление на ДПЗ и Директива за птиците да стане единствено къса въведения към връщане на " Лига " във властта отпред на дясноцентристка коалиция, която да стартира нова война с Брюксел.

Директива за птиците и ДПЗ евентуално ще продължат да спорят за основни политики, защото съдружното им съглашение съдържа общи обещания, чиито елементи към момента не са конкретизирани.

" Би било доста безразсъдно те да подценят възможностите на Салвини да се завърне и да реализира огромна победа, в случай че скоро има нови избори ", сподели Франческо Керубини, професор по европейско право в Международния свободен университет за обществени проучвания " Гуидо Карли " в Рим. " В интерес както на Европейски Съюз, по този начин и на италианското държавно управление е да се опитат да поддържат жив медения си месец ", добави той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР