Новото френско предложение за решаване на спора между България и

...
Новото френско предложение за решаване на спора между България и
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Във френското предложение са отразени нашите позиции за езика и идентичността

Новото френско предложение за решение на разногласието сред България и районен съд Македония в основата си е същото като предходното. В него има позитивни детайли и не трябва да се отхвърля, съобщи преди срещата с македонския министър председател Димитър Ковачевски водачът на ВМРО-НП и някогашен министър председател на Македония Любчо Георгиевски.

„ Важното е, че във френското предложение македонският език изрично е подложен без проблем в по-нататъшния ход на връзките с Европейски Съюз. Още по-важното и на което доста малко се натъртва в Македония е, че с приемането на френското предложение в българския парламент те се отхвърлиха от предпоследната си или последна позиция, призната преди ветото за влизане на Македония в Европейски Съюз. Спомняте си, че имаше две позиции, които бяха неприемливи: че македонският език до 1945 година е бил български и че македонският народ до 1945 година е бил български. Още по-неприятно за нас беше, че Македония трябваше да одобри тази позиция. Това към този момент липсва и по тази причина считам, че не би трябвало да оценяваме единствено отрицателните детайли във френското предложение, само че и позитивните “, акцентира той.

Това, което би трябвало да се подчертае, е, че нито една от страните не е изцяло задоволена, само че в това е същността на всяко предложение. Това беше същността на Преспанския контракт, когато и двете страни, колкото и да споделят, че са удовлетворени от предлагането, всъщност остават с несбъднати стремежи, сподели още Георгиевски. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР