Новото Движение за култура“, в което влизат творци от Народния

...
Новото Движение за култура“, в което влизат творци от Народния
Коментари Харесай

Движение Култура организира шествие за оставката на директора на Народния театър

Новото „ Движение за просвета “, в което влизат създатели от Народния спектакъл „ Иван Вазов “, провежда на 16 март, четвъртък, огромно шествие с искане за оставката на шефа Васил Василев, както и за законодателни промени, свързани с ръководството на театъра. Движението бе показано през днешния ден от  Албена Колева, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева, Камен Донев, Костадин Бонев, Никола Додов.

Преди десетина дни артисти и общественици стачкуваха пред постройката на Министерството на културата, както и пред Народния спектакъл, против Василев в символ на противоречие с решението за уволнението на основния режисьор на „ Иван Вазов “ – Александър Морфов. С него театъра напусна и Велислава Кръстева, която заемаше позицията „ връзки с обществеността “. Василев аргументира освобождението им с усмиряване на ситуацията в театъра и връщането на естествените условия на работа.

„ Движение за просвета " упорства за съответно законодателство за креативните институции, разгласи проф. Георги Каприев. По думите му неналичието на съответно законодателство отваря опция за една спешна обстановка, която разрушава една национална институция, каквато е Народния спектакъл, само че това се отнася и за всички останали институции. Затова желаеме да предизвикваме законодателни промени, аргументира се той.

„ Готови сме да работим с държавните структури - Министерство на културата, Министерски съвет, парламент, комисия в Народното събрание. Нямаме афинитет към съответна политическа групировка. Пази Боже, да прераснем в политическа групировка. Ние се занимаваме с култур а ", съобщи проф. Каприев, представен от Българска телеграфна агенция.

Според актьора Никола Додов казусът с Народния спектакъл е заложен още в нормативна уредба на културното министерство по отношение на състезанията за шефове и, по-точно - състава на комисиите. „ Не е разумно повече от половината от членовете на комисиите да са служители. След като не реагирахме предходната година на прецедента „ просто Наско “, получихме „ просто Васко “. Но до момента в който първият беше оперетен персонаж, то вторият припомня едни времена, които от дълго време би трябвало да сме не запомнили ", разяснява той.

А ктьорът Камен Донев се обърна към сътрудниците си от цяла България - артисти и режисьори, директно ангажирани в театралната сфера: „ Уважаеми сътрудници,  животът е една битка и в тази битка няма място за безмълвие. Моят апел към всички е да вземат отношение, да се включат интензивно, когато му пристигна времето за промени, за решение на основни въпроси, свързани с театралното изкуство. С болежка установявам какъв брой доста хора желаят да кажат нещо, само че не го споделят ".

„ Оказва се, че когато един шеф завоюва конкурс, той, сякаш, е едноличен притежател на този спектакъл. Говоря за всички театри. Няма никаква глоба, никаква отговорност. Той може да реши да направи с един спектакъл каквото си желае. Може, в случай че е добър шеф, да го изведе напред, само че в множеството случаи виждаме, че театрите не са в чудно положение ", сподели актрисата от Народния спектакъл Албена Колева.

„ Не може да няма коректив. Не може да няма креативна персона, която, по някакъв метод, да има отношение към репертоара - кой режисьор какво тъкмо ще сложи и какви актьори се назначават ", сподели още тя.  „ Театърът се случва в свободата на духа на едни хора. Не може ти, марширувайки, да правиш спектакъл ", добави Албена Колева.

Режисьорката Лилия Абаджиева обясни, че „ Движение за култур а " си слага една по-голяма цел в вероятност да взе участие в изработването на тактика за българската просвета - за тактика, която по думите й, по някакъв метод допуска резистентност и развиване на целия културен бранш. „ Крайно време е да бъдат спрени процесите, които влекат българската просвета към някакъв разпад. Обществото не се нуждае от личността, духовното е сложено на назад във времето и е саморазрушителен този развой на отнемане на личността от емоционалност, и правата на личността в изкуството да съществува. Това за мен е признак за обезличаване на нацията ", счита Абаджиева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР