Новото дружество ще е с пазарна капитализация от близо 120

...
Новото дружество ще е с пазарна капитализация от близо 120
Коментари Харесай

Naspers се разделя на две и прави европейски IT гигант с оценка от 120 млрд. долара

Новото сдружение ще е с пазарна капитализация от близо 120 милиарда $ и ще включва всички световни интернет активи на компанията, в това число каузи й в китайската Tencent.

© Piroschka Van De Wouw Naspers – най-голямата медийна група в Африка, която има и дял от 31% в китайския интернет колос Tencent, раздели бизнесите си. Гигантът, който има и OLX (с активност и в България), трансферира множеството си бизнеси в новата компания Prosus, листната на фондовата борса в Амстердам. Новото сдружение ще е с пазарна капитализация от близо 120 милиарда $ и ще включва всички световни интернет активи на компанията, в това число каузи й в китайската Tencent, написа Financial Times.

" Нуждаехме се от пространство, с цел да притеглим идващите 100 милиарда $ стойност за акционерите. Всичко това се прави в интерес на акционерите на Naspers, които са най-вече от южноафрикански страни. Един от най-големите вложители е корпорацията за обществени вложения в страната, която ръководи активите на държавния пенсионен фонд ", сподели основният изпълнителен шеф на Naspers Боб ван Дийк.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новата компания

Prosus стартира да се търгува на борсата в Амстердам в сряда, като цената на акциите й беше 76 евро, доста над референтната им цена от 58.70 евро. В следобедната търговия акциите се движеха към 74 евро. Naspers има 73% от новата компания след листването, като тя ще включва дяловете в съветската интернет група mail.ru и индийския онлайн снабдител на храна Swiggy. Prosus не предлага цифрови услуги под личната си марка, както вършат Фейсбук или Alibaba да вземем за пример. Вместо това компанията влага в портфолио от световни интернет компании в браншове, вариращи от разплащания и финтех до доставки на храна.

" Листването на Prosus е вълнуваща стъпка напред за групата, като дава на световните вложители в технологиите пряк достъп до нашето неповторимо и атрактивно портфолио от интернационалните бизнеси, свързани с потребителския интернет ", съобщи в сряда изпълнителният шеф на Naspers и Prosus Боб ван Дийк.

Тъй като Prosus ще бъде третата по величина компания на борсата в Амстердам след Royal Dutch Shell и Unilever, пасивните вложители в европейските показатели автоматизирано ще станат обилни притежатели на акции на групата.

Делът в Tencent

Южноафриканската компания за пръв път купува дял в Тencent през 2001 година, като това се оказва една от най-изгодните софтуерни вложения в историята. Това я трансформира и в сдружението с най-голяма пазарна стойност в Африка.

Групата има 31% от акциите на Tencent в Хонконг, които са на стойност над 130 милиарда $. Самата Naspers обаче е с пазарна капитализация от 100 милиарда $. Така делът в Tencent изкривява тласъците за вложение в компанията. Нарастващата стойност на Tencent увеличи тежестта на Naspers до една четвърт от фондовата борса в Йоханесбург спрямо 5% преди пет години. Това принуди доста южноафрикански вложители да продадат акциите си заради риска от централизация в портфейлите им.

Европа се пробва да догони Съединени американски щати и Китай

Листването на Prosus на борсата в Амстердам раздрусва европейския софтуерен пейзаж, защото компанията мигновено се трансформира в едно от най-големите софтуерни предприятия в района. Според данни на Reuters само немската софтуерна компания SAP има по-висока оценка – почти 135 милиарда $.Европа изостава от Съединени американски щати и Китай като дом за огромни софтуерни сдружения. От 20-те най-големи интернет компании по пазарна стойност през 2018 година нито една не е с централа в Европа, демонстрират данни на Световния стопански конгрес. " Naspers има вяра, че изборът на Euronext Amsterdam е и ще бъде от изгода за компанията, защото пазарите на Euronext са едни от най-големите, най-интегрираните и потвърдени финансови пазари в Европа ", споделя компанията в проспекта си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР