Новото десетилетие за Европейския съюз започва със серия предизвикателства, сред

...
Новото десетилетие за Европейския съюз започва със серия предизвикателства, сред
Коментари Харесай

Европейският съюз се нуждаел от радикални реформи

Новото десетилетие за Европейския съюз стартира със серия провокации, измежду които Брекзит, битката с климатичните промени, с растящия евроскептицизъм, връзките със Съединени американски щати, Русия и Китай, желанията за промени на съюза, изразявани от президента на Франция Еманюел Макрон и вътрешните противоборства с Полша и Унгария.

Дипломатът и специалист по интернационалните връзки проф. Здравко Попов, който е президент на Института за обществена политика, съобщи пред БНР, че е мъчно да се предвижда по какъв начин Брекзит ще промени Европейски Съюз.

" Със сигурност Евросъюзът ще се промени - Англия е един от стожерите на Европейски Съюз и на европейската цивилизация. Франция, Германия, Англия въплъщават европейския Запад и в този смисъл излизането на Англия несъмнено няма по какъв начин да не сътвори избран вид рецесия. Това е самобитно разстройство в структурата на плана, въпреки че Англия не е измежду учредителите на Европейски Съюз ", акцентира проф. Попов и добави, че европейският план се нуждае от радикални промени.

Според него при всички случаи новата Европейска комисия ще направи всичко допустимо да смекчи силовите полета на борби и разминавания във вижданията за бъдещето на Европа.

" Но въпреки това не съм сигурен, че без някакви основни и по-радикални промени може да бъде удържано това положение на Европейски Съюз във типа, който ние сега следим. Полша да вземем за пример - там има явен признак за това, че Полша и през нея и духът на новите източноевропейски демокрации - част от европейския план, търсят по някакъв метод една лична еднаквост, друга обаче от метода, по който се развива западната част на Европейски Съюз ", разяснява проф. Здравко Попов.

" Ако е явно, че всички споделят общите полезности, това не е тъкмо по този начин във връзка с споделени ползи. Интересите към момента се базират на териториална еднаквост, на народен суверенитет и на национална автономия ", означи специалистът.

Запитан по отношение на ролята на Европейски Съюз като световен артист, Попов посочи, че Общността първо би трябвало да я създаде тази роля, тъй като сега не я има - взе участие в световни диалози, само че не като Европейски Съюз, а посредством Франция, Германия, Англия, Италия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР