Новосформираният орган на разследващите съдии в Румъния започна разследвания срещу

...
Новосформираният орган на разследващите съдии в Румъния започна разследвания срещу
Коментари Харесай

Румънски съдии разследват еврокомисари заради критичен доклад

Новосформираният орган на проверяващите съдии в Румъния стартира следствия против европейски комисари и началник на делегация на Европейската комисия в Букурещ, на което Брюксел реагира като подсети, че комисарите дават отговор пред Европейския съд, съобщи БГНЕС.
Разследвания са стартирани след тъжба на близката до ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) медия Luju.ro, профилирана в региона на правораздаването, отнасяща се, апропо, до заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и комисаря по правораздаването Вера Йоурова, които дават отговор за наблюдение спазването на правилата на правовата страна в държавите-членки на Европейски Съюз.
Към края на предходната година Европейската комисия разгласява отчет за ситуацията в Румъния в региона на върховенството на закона, в който се отбелязва " тревожната назадничавост и политическо въздействие върху правосъдната система ". Междувременно в Румъния бяха отстранени всички основни фигури в прокуратурата и правосъдната система, отговарящи за корупцията и проведената престъпност.
Ищците против Тиммерманс, Юрова и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в Румъния и някогашен началник на румънската прокуратура упрекват в проведена престъпност, корист с служба и подправяне. Всичките четирима " обвинени " работиха по правенето на отчет за Румъния.
Европейската комисия съобщи, че не е получила публично съобщение за това дело и е осведомена единствено посредством медиите, само че напомни на румънските управляващи, че чиновници на Европейската комисия дават отговор пред Европейския съд.
„ Националните органи нямат пълномощия по тези въпроси. Всички представители на Европейската комисия са обхванати от протокола за привилегиите и имунитетите, обвързван с европейските харти и подписан от всички държави-членки, в това число Румъния “, съобщи представителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.
Европейската комисия удостовери през вчерашния ден, че ситуацията с правното състояние на Румъния е " доста съществено ".
Управляващата партия в Румъния е подложена на мощна рецензия от страна на Брюксел за възпрепятстване работата на съдиите и прокурорите и за подготовката на амнистиите за своите членове. Председателят на СПД Ливиу Драгня е наказан за корупция, заради което не може4ше да заеме премиерския пост след изборите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР