Новосформираната формация на Кирил Петков и Асен Василев Продължаваме промяната

...
Новосформираната формация на Кирил Петков и Асен Василев Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Йордан Маджунков, ПП: Вярвам, че Кирил и Асен ще следват българския интерес, а не на чужди посолства

Новосформираната групировка на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " стана на отминалите парламентарни избори. Това се случи на инат на предвижданията на социолозите, които. За да показа на какво се дължи този триумф, както и за целите на групировката и до каква степен тя ще бъде самостоятелна от външни фактори, поканихме в бъдещия народен представител Йордан Маджунков.



Той е програмист и лауреат на националните олимпиади по физика и информатика.

Г-н Маджунков, за какво решихте да влезете в политиката?

Политиката визира всеки един човек. Мога да дам и образец. През 2020 година, когато стартира Коронавирус рецесията и наложения локдаун, видяхме по какъв начин директно ни визира кой е на власт. Много мои другари, които преди този момент в никакъв случай не се бяха интересували от политика, започнаха точно заради тази причина.

Как от " Продължаваме промяната " спечелихте сърцата на хората?

Успяхме да спечелим хората с положителна акция. Една от нашите тактики беше да не плюем и наскърбяваме никого, а да разбираем какво ние бихме създали, по какъв начин бихме трансформирали нещата. Освен това, на улицата посрещахме хората с усмивка, изслушахме им проблемите, стараехме се да имаме младежка положителна сила. Имахме и добра онлайн акция. Направихме и лекции какво ще създадем по браншове. Това е един необикновен формат, който завоюва доста хора и даде гласност и изясненост на това, какво считаме да създадем, когато имаме тази опция.

Какви са вашите цели?

Първият ни приоритет е нулева корупция. Затова и листите са формирани от такива хора. Хора, които са млади и сполучливи, с построена кариера и могат да се осъществят и отвън политиката. Това изяснява и за какво аз се озовах в политиката, макар че съм математик, физик и програмист. Идентифицираха ме, откриха ме и ме поканиха. Имам кариера отвън политиката и във всеки един миг мога да се върна към нея при нужда и не считам да върша компромис с корупцията.

Възможна ли е въобще нулева корупция?

Ако би трябвало да съм реалист - това е доста мъчно. Няма по какъв начин на всяка едно равнище да бъде спряна. Важно е да се овладее на високо равнище в големите й мащаби. Нашата цел е да я овладеем на равнище страна. Процесът е муден и ще отнеме доста време.

С кои партии очаквате да си взаимодействате?

Вчера си направих една комбинаторика в моя офис. Единствената допустима е коалиция сред " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и Демократична България, които са нашият така наречен натурален сътрудник. Просто математически всичко друго е невероятно. В тази посока сега се водят договаряния, чиито резултат занапред ще разберем.

Върху какво ще се обедините и не са ли прекалено много разликите?

От една страна в действителност има доста разлики. Обединението би трябвало да пристигна от общи цели и политики. На първо място какво желаеме да се реализира и след това кои са хората, които ще го извършат. Това го дискутират водачите на партиите, като аз нямам присъединяване в разискването и изчаквам да видя резултата.

Какво бихте създали, в случай че ви се обадят от непознато посолство, с цел да лобират за някакъв външен интерес?

Това е доста забавен въпрос. Много зависи от посолството и интереса. Има обстановки, в които той съответствува с българския интерес и не виждам нищо неприятно да си партнираме с други страни. Ние въпреки всичко сме членове на Европейски Съюз и НАТО, поели сме задължения в тези организации и ги съблюдаваме. Това е част от играта. Ако това не кореспондира с българския интерес, евентуално ще се обадя на моите водачи. Но нормално това не се случва по този метод, най-малко съгласно мен. Никой не таргетира на по-ниско равнище в партията. Това се случва на равнище водачи. И не си представям да се случва с телефонни позвънявания. Имам доверие на Кирил и Асен, че ще сложат преди всичко българския интерес и съм заложил името и кариерата си на това.

Приемате ли да има насилствен детайл във имунизацията против COVID-19?

Не одобрявам да е наложителен. Това, което считам, че би трябвало да създадем първоначално е да си отговорим на въпроса за какво всеобщо самите български лекари не са имунизирани? Защото нормално хората питат своя персонален доктор дали да се имунизират и когато му бъде отговорено да изчака, индивидът не се имунизира, тъй като има доверие на персоналния си доктор. Не мисля, че тук казусът е в елементарния човек, а в персоналните лекари. Защо те са на това мнение? Може би не са задоволително осведомени, а може би имат съображение? Това е нещо, за което би трябвало да се приказва, да има спор сред специалисти в сферата. Да стигнат до консенсус, да убедят персоналните лекари в България, а оттова и елементарния човек. Това за мен е рационалният метод, а не посредством вменяване на обвързване.

Ако има гласоподаване в Народното събрание " за " и " срещу " зелените документи, вие по какъв начин бихте дали своят вот?

Зелените документи към този момент съществуват и ние не можем да ги отменим, тъй като те идват от Европейски Съюз. Въпросът е за тяхното наложително условие на избрани места. Ако се стигне до такова гласоподаване, каквото аз нямам доверие да има в законодателен орган, аз евентуално бих дал своя вот " срещу ", тъй като е доста мъчно за използване и надзор. Аз самият съм имунизиран и имам зелен документ, виждам какъв е контролът на местата, където той се изисква и контролът не е на задоволително равнище, с цел да има действителен резултат. В този смисъл мярката е малко непотребна.

Личната ви идея в политиката?

Имам предпочитание да ангажираме повече българи в политиката, само че нямам концепция по какъв начин тъкмо да се реализира това. На последните избори 6 от 10 българи избраха да не гласоподават. Ние сме първа политическа мощ с 1 от 10 българи, които имат право на глас. Това за нас е превъзходен резултат, само че генерално не приказва добре за системата.

Каква е повода за тази ниска изборна интензивност?

Много е сложна и всеки има лични аргументи, само че се усеща една огромна незаинтересованост в българите. Те към този момент тотално са изгубили религия в политическата система и ненапълно по тази причина ни гласоподаваха такова доверие. Защото идваме с обещанието, че ще променим нещата. Надявам се на идващите избори резултатът ни да е още по-висок, тъй като сме си свършили работата и сме спечелили доверието на още повече хора. Българинът е спрял да има вяра на думи и желае да види дейности.

Интервю на Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР