Новосъздадена фирма е получила близо 13 хил. лв. за пътуване

...
Новосъздадена фирма е получила близо 13 хил. лв. за пътуване
Коментари Харесай

Фирма получи 13 хил. лв. за провалено пътуване на военна делегация до Того

Новосъздадена компания е получила близо 13 хиляди лева за пътешестване на българска делегация до Република Того в мандата на служебното държавно управление. Това излиза наяве от отговор на министъра на защитата Красимир Каракачанов до депутати. 

От изнесената информация излиза наяве, че в мандата на служебния кабинет е било квалифицирано пътешестване на делегация, което обаче не е осъществено заради промяната на властта. Сключеният контракт е с компания " Таргет ТТИ - Оборотна помпена станция " ЕООД, която е записана единствено месец преди да бъде осъществено плануваното пътешестване. 

Обикновено визитите на български публични лица зад граница се реализират от дирекциите за протокол и връзки с обществеността. В този случай обаче активността е преотстъпена на частна компания и явно без оповестяването на социална поръчка, защото желаната сума не влиза в обсега на Закона за публичните поръчки.

От отговора на Каракачанов излиза наяве също, че " Таргет ТТИ - Оборотна помпена станция " ЕООД е подписала с военното министерство контракт, съгласно който е имала отговорностите да създаде стратегия за формалното посещаване в Того и логистичен проект на визитата, както и да спомага за издаването на визи. А също по този начин и: 

Изпращане на писма, имейли, запитвания и други публични документи по отношение на формалното мероприятие; Проучване, избиране и запазване на самолетни билети, хотели, зали и друга материална база и основаването на условия за ефикасното осъществяване на формалното посещаване.

Крайният период, посочен в контракта, е 12 май 2017 г. в изискванията на предстоящо предаване на властта в ръцете на постоянен кабинет. 

Договорът планува също съдействието за издаване на лиценз на " ТЕРЕМ " ЕАД за снабдител в структурите на Организация на обединените нации. За напредването на тази процедура компанията е получила в допълнение 1500 евро, както и настрана 250 щатски $. 

Отделно от това има подписано и рамково съглашение с " Target TTI-OPS ", записано в Гватемала и под " шапката " на което работи новосъздаденото българско сдружение. Като шеф на компанията от българска страна е посочен майорът от запаса Мирослав Писов, който е и член на Центъра за проучване на асиметричните опасности и закани за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския район (ЦИАРЗС в ЮЕ и ЧР).

Пред OFFNews той изясни, че договорът ще бъде изпълнен и че е въпрос на цели дали актуалното държавно управление има желание да реализира пътуването. Той разясни, че от страна на държавното управление в Того е имало вероятни дати за посещаване, които съвпаднали със промяната на властта в България. 

" Коректно беше от страна на служебното държавно управление да даде това на идващото. Заради това те не отхвърлиха пътуването, само че действително осведомиха тогоанската страна, че се сменя държавното управление в България ", разясни Писов.

По думите му чуждестранната  " Target TTI-OPS " е записана в Организация на обединените нации като снабдител на услуги и работи по стратегии на Организация на обединените нации в Африка, а " Таргет - Българя " е представител на задграничната компания. Това че тя е записана единствено месец преди проведеното пътешестване Писов обясни с обстоятелството, че диалозите са водени в мандата служебното държавно управление, а логистичната поддръжка нямало по какъв начин да се реализира по различен метод с изключение на посредством регистрирането на сдружение.

До новия министър на защитата Красимир Каракачанов е изпратено ново писмо, с което от организацията го уведомяват за опциите за съдействие. Това е обяснено и от фирмата по отношение на рамковото съглашение, стана ясно още от думите на Писов:

Основното е, Министерството на защитата да играе ролята на проджект управител за тези инфраструктурни планове, тъй като те могат да подсигуряват сигурност, непоклатимост. И това е настояването на тогоанската страна, защото те са представители търговско-промишлените покои на Африканския съюз. За това в действителност " ТЕРЕМ " и Министерството на защитата за тогоанската страна, техният модел, по който " Таргет - Испания " работи, е те да бъдат като проджект мениджъри и по този начин да притеглят други български компании - дали са от инфраструктурата, превоза, товари, охранителни системи, образования... За тях това е държавна гаранция.  

От българска страна няма изплатени командировъчни, а от отговора на министъра не излиза наяве кои са чиновниците, които е трябвало да пътуват зад граница. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР