Новородените в Майчин дом вече ще бъдат изследвани с най-ново

...
Новородените в Майчин дом вече ще бъдат изследвани с най-ново
Коментари Харесай

Нов апарат в Майчин дом изследва безкръвно новородените за жълтеница

Новородените в Майчин дом към този момент ще бъдат изследвани с най-ново потомство инсталация за безкръвни проби за жълтеница. Клиниката по неонатлогия в най-голямата АГ болница у нас получи подаяние уред билирубинометър, който разрешава неинвазивно проучване на кожата на бебетата и икономисва болката от убождане за кръвна проба. Дарението е направено от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) и е предопределено за най-малките пациенти на Майчин дом, доста от които са недоносени и в кувьоз. Изследването с новата техника трае секунди и е изцяло безболезнено. Апаратът работи единствено с досег до кожата и като се изключи че е щадящ, той доста понижава риска от следващи инфекции, които е допустимо да зародят след убождането.
Коженият билирубинометър е уред, който мери натрупването на билирубин в кожата на бебетата. Билирубинът е багрило, което се образува при разпадането на алените кръвни телца и е една от аргументите за жълтеница. При бебетата жълтеницата е физиологично положение и не протича като болестта при възрастните. Обикновено тя се демонстрира в първите 2-3 дни след раждането, когато се вършат проби за билирубин. „ Проследяването на равнищата на този пигмент е извънредно значимо, тъй като натрупването му в кожата е знак за заплаха. То носи риск пигментът да премине кръвно-мозъчната преграда и да повреди мозъка ", съобщи проф. доктор Боряна Слънчева, началник на Клиниката по Неонатология в „ Майчин дом ". Апаратът дава бързи резултати и по този начин оказва помощ на експертите да подхващат навременна реакция за лекуване и терапия, като в това време икономисва запас за спомагателни консумативи и лаборатория за кръвни проучвания.
Годишно в „ Майчин дом " се раждат към 4 000 бебета, а приблизително всяко пето от тях е недоносено. Високата централизация на предтерминни раждания се дължи на специфичния статут на болничното заведение, която наблюдава патологични бременности и най-сложните случаи от цяла България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР