Новородените котенца са съвсем мънички, побират се в шепата на

...
Новородените котенца са съвсем мънички, побират се в шепата на
Коментари Харесай

Хранене при отбиване на малките котенца

Новородените котенца са напълно мънички, побират се в шепата на индивида. Те се раждат безпомощни - слепи, глухи, не могат да пазят равновесие и влачат коремчетата си по земята.

В първите 3-4 седмици от живота си те са изцяло подвластни от майка си. Хранят се от нейното мляко и то покрива всичките им потребности.

В този интервал те нямат потребност от вода, одобряват я посредством млякото на майката котка. През тези начални седмици от живота им тежестта на котетата се усилва доста бързо, може да се удвои, дори може да порасне тройно.

Това оказва помощ на котето да развие и останалите си благоприятни условия - то проглежда, стартира да се държи решително на крачетата си и става по-самостоятелно с всеки минал ден.

Какво би трябвало да знаем за отблъскване на дребните котенца? Какво би трябвало да е хранене на отбитите котенца?

Почти всички котки кърмят котилото си до осмата седмица. От тогава стартира отбиването на котенцата и прекосяването им към твърда котешка храна. Още преди този интервал обаче котето стартира да се интересува от друга храна, отвън майчиното мляко.

През петата и шестата седмица на дребното коте би трябвало да се дава висококачествени твърди храни за дребни котенца (гранули), въпреки че те повече служат за игра, в сравнение с за храна. По този метод котето се среща с храната, която ще бъде съществена в храненето му по-късно.

Отбиването на котенцата може да стане посредством гранулирана храна за малко котенце под 3 месеца или с консервирана храна за котета, закупена от профилиран зоомагазин. В началото дребното коте има потребност от повече храна, тъй като пораства бързо и по тази причина храненето би трябвало да бъде 3 до 4 пъти дневно.

 Котенца

На тази възраст котетата се нуждаят от мазнини, мастни киселини, протеини и витамини. Тези нужни хранителни субстанции би трябвало да си набират от храната. Отговорността на стопанина е да подбере подобаваща качествена храна, която да задоволи потребностите на неговия любим.

Разнообразяването на менюто на котето е отговорност на стопанина. Може да му се дава домашна храна за котки. Основно това е пилешко месо, добре сварено, с цел да се избегне заплахата от болести и болести при котките. Може да се дава даже попара от сготвената за фамилията пилешка чорба. Лакомствата ще провокират интерес към храненето и ще повлияят позитивно на апетита на домашния любим.

През този интервал котетата към този момент пият и вода. Затова когато и да е на денонощието те би трябвало да разполагат с купичка с прясна вода. Дехидратацията е една от заплахите за дребните котета, в това число от гибел, по тази причина би трябвало да се обърне съществено внимание на тази потребност.

Разгледайте нашите разгласи за котета, в случай че решите да си вземете нов домакински любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР