Новорегистрираните безработни растат лавинообразно, бизнесът иска законът да се пренапишеКак

...
Новорегистрираните безработни растат лавинообразно, бизнесът иска законът да се пренапишеКак
Коментари Харесай

Фирми избират съкращения пред схемата 60:40

Новорегистрираните безработни порастват лавинообразно, бизнесът желае законът да се пренапише Как да плащаме осигуровки, като предприятията ни са затворени и приходите са 0, питат хотелиери и ресторантьори
Мярката на държавното управление, съгласно която страната ще заплаща 60% от заплатите на служащите, а останалите 40 на 100 плюс осигуровките са за сметка на работодателите, не среща изключително огромна поддръжка измежду бизнеса. През първите дни, в които се одобряват заявки по нея, са се присъединили единствено 59 компании, заяви общественият министър Деница Сачева. Тя чака броят им да нарастне, а до края на седмицата да бъде получено утвърждение от Европейската комисия, с цел да могат да се правят и разплащанията.
В същото време броят на новите безработни се усилва лавинообразно. 4700 са се записали в бюрата по труда единствено за ден, разгласи Деница Сачева. Болничните също се усилват, като дневно се издават сред 680 и 700 листове. Общият им брой към 2 април е 176 086.
Много бизнеси избират да се разделят с личния състав си, тъй като не могат да заплащат дължимите осигуровки – обществени и здравни. Това важи с особена мощ за затворените поради изключителното състояние.
„ Предложението за помощ 60:40 е откровена насмешка за бизнес, който физически е затворен сега и приходите му са кръгла нула. Голяма част от хотелите и заведенията за хранене са фамилен бизнес и една такава компания няма кой знае какъв брой заделени запаси. За да платиш 40% от заплатата на чиновниците си, би трябвало да имаш хиляди левове встрани. Ние ги нямаме “, разяснява пред „ Марица “ Тони Симидчиева, която ръководи хотел и ресторант „ Одеон ” в Пловдив.
Само 8 на 100 от работодателите у нас биха се възползвали от препоръчаната от страната скица 60/40, с цел да не се редуцират служащи. Това демонстрират първите резултати от експресно изследване на Българската стопанска камара. Въпросникът към този момент са попълнили 759 компании у нас. Според анкетата на БСК, 44% от искащите мярката са с личен състав до 10 души. 55% от тях оперират в областта на услугите, 35% - търговията, 10% - в промишлеността. Близо половината от тях работят на ненапълно работно време с вътрешна заповед, а 37% напълно са прекратили активност след заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, а 15% са с напълно прекъсната активност с вътрешна заповед на съответния шеф по отношение на пазарната обстановка.
42% от работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, възнамеряват частични съкращения.
Общо 48% от компаниите ще пуснат част или целия личен състав в заплатен или неплатен отпуск, а 12% обмислят да понижат трудовите хонорари. До изцяло редуциране на личния състав, както и до закъснение на изплащането на трудовите хонорари, ще прибягнат до 7% от работодателите.
По данни на КНСБ, 63 междинни и огромни предприятия със заети над 37 585 чиновници са наранени все още от почналата рецесия поради световната пандемия с COVID-19 и въведеното изключително състояние у нас. Проучването е направено към 27 март.
Данните демонстрират, че 78% от засегнатите компании пускат служащите в заплатен отпуск, в 22 % прибягват към неплатен отпуск, а в 13 на 100 от компаниите се стига до освобождение на работещите или предстоят съкращения.
Най-много наранени предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в бранш преработваща и лека индустрия, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и просвета. Те се главно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и региона, Русе и Габрово, допълват от КНСБ.
По информация на районните структури на КНСБ, след диалози с представителите на Агенция по заетостта по места, максимален растеж на записаните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, (където има и регистрирани ефикасни съкращения във връзка COVID-19).
В сряда още една огромна компания - " Стомана Индъстри ", разгласи, че редуцира 300 от своите чиновници поради изключителната конюнктура. Мярката се подхваща поради спад в производството и срив на цените на продукцията, провокирани от международната пандемия. Поръчките са намалели с 40%, заяви Антон Петров, представител на белгийската компания Viohalco, която е притежател на пернишкото стоманодобивно дружество. " Автомобилната промишленост е една от движещите за черната металургия, а тя на всички места спря ", сподели Петров пред Българска телеграфна агенция.
Според организациите на бизнеса заплащането на осигуровките върху 100% от заплатите ще затрудни доста компании и за тях ще е по-добре да съкратят служащите и чиновниците и да ги пратят в бюрата по труда.
Най-големите работодателски организации КРИБ и АИКБ упорстват Народното събрание да гласоподава промени. “Широко прокламираната поддръжка от 60% в действителност е едвам 23%, а прекратилите активност предприятия все едно няма да могат да се възползват от нея, защото им се слагат неизпълними за множеството от тях условия. Забранено им е да работят, заради което нямат доходи, а се чака да платят оставащите действително 77%, с цел да получат от страната служащите им 23% от чистия им приход. Подкрепата ще употребяват единствено тези, които имат пари кеш, нямат ликвидни усложнения и затова не се нуждаят изключително от нея и по този метод публичните средства няма да се влагат дейно и ефикасно в запазването на човешките запаси ”, изясняват от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Според ръководителя на КРИБ Кирил Домусчиев, на този стадий е рано да се мисли за спомагателни стопански ограничения от страна на страната, само че незабавно би трябвало да се ремонтира законът, с цел да се направи мярката „ 60/40 “ работеща.
„ Трудно е да се планува какъв брой компании ще се възползват. Но тези наши дейности имат за цел да дадат късмет на работодателя да не изпраща служащите си на борсата. Държавата не може да заплати наема и заплатата на всеки, само че ще се опита да помогне и да ограничи притока на безработни. Ние не желаеме всеобщи банкрути, не желаеме безработни ", сподели вицепремиерът Томислав Дончев.

ПРОЦЕДУРАТА: Кой може да кандидатства за помощ от страната

Правителството даде право схемата 60 на 40 да се употребява при два случая. За нея могат да аплайват компании от браншове, които най-вече пострадаха от изключителното състояние – пътнически превоз, хотелиерство, ресторантьорство и заведения за бързо хранене, питейни заведения, кина, туристически организации, образуване на конгреси и търговски изложби, частни детски градини, артистична и креативна активност, спортна активност, фитнеси. Другите, които имат право да получат помощ от страната за заплати, вместо да редуцират чиновници, са компании, които да потвърдят писмено, че имат най-малко 20% спад на приходите поради изключителното състояние. Това ще пресмята на база съпоставяне с приходите по същото време на предходната година. За да го потвърдят, компаниите ще дават докладите си от 2019-а и данни за тази пред бюрата по труда. Има и друга опция за подкрепяне на бизнеса - тя е за служащите, които със заповед на работодателя са минали на ненапълно работно време. В този случай още веднъж ще важи критерият за спад на продажбите, като мярката планува съразмерно компенсиране на служащите съгласно изгубения от тях приход вследствие на пониженото работно време, само че не повече от 60% от възнаграждението им. Подпомагането при въведено ненапълно работно време ще важи за всички браншове на стопанската система.
За да употребяват държавната помощ, компаниите би трябвало да не са правили съкращения в последните три месеца и да са изрядни в заплащанията съм страната.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР