Новопубликувани пътни дневници разкриха, че прочутият физик Алберт Айнщайн е

...
Новопубликувани пътни дневници разкриха, че прочутият физик Алберт Айнщайн е
Коментари Харесай

Дневници разкриват расистки възгледи на Айнщайн

Новопубликувани пътни дневници разкриха, че фамозният физик Алберт Айнщайн е имал расистки и ксенофобски възгледи, заяви Би Би Си.

Те са писани сред октомври 1922 година и март 1923 година по време на пътувания в Азия и Близкия изток.

В тях той прави отрицателни систематизирания, като да вземем за пример назовава китайците „ трудолюбив “ само че и „ беден и слабоумен народ “.

По-късно в своя живот Айнщайн става бранител на човешките права в Съединени американски щати и дефинира расизма като „ болест на белите хора “.  

В оповестените от „ Принстън юнивърсити прес “ дневници Айнщайн прави мемоари от пътуването си, почнало от Испания към Близкия изток, а по-късно през Шри Ланка, тогава Цейлон до Китай и Япония.

Физикът разказва по какъв начин идва в Порт Саид, Египет, където среща „ левантийци с всевъзможен цвят, като че ли пръкнали се от пъкъла “, идващи на кораба му да си продават стоките.

За хората в Коломбо, Цейлон, той написа: „ Те живеят в огромна бедност и воня на земята, вършат малко и се нуждаят от малко “.

Според обява в „ Гардиън “ за дневниците Айнщайн разказва китайските деца като „ бездушни и глуповати “ и че ще е „ тъпо, в случай че тези китайци изместят другите раси “.

В различен откъс той съпоставя Китай със стадо, а хората - с автомати, преди да уточни, че „ има дребна разлика сред китайските мъже и дами “ се пита по какъв начин мъжете са „ неспособни да се защитят “ от женското „ съдбовно привличане “.

Известен с блестящите си достижения в науката и своя хуманитаризъм, Айнщайн емигрира в Съединени американски щати през 1933 година след възхода на Адолф Хитлер и нацистите в Германия.

Ученият от еврейски генезис разказва расизма като „ болест на белите хора “ в тирада през 1946 година в университета „ Линкълн “ в Пенсилвания. Той става един от гласовете, помогнали да се извади на показ сегрегацията в Съединени американски щати.

Според някои откриватели на Айнщайн той избрал университета „ Линкълн “ – считан по традиция за образователно заведение за афроамериканци, за най-острата си тирада точно поради личните си възгледи в предишното, показва Би Би Си.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР