Новопубликувани лични пътеписи разкриха расистки и ксенофобски възгледи на Алберт

...
Новопубликувани лични пътеписи разкриха расистки и ксенофобски възгледи на Алберт
Коментари Харесай

Великият Алберт Айнщайн се оказа расист

Новопубликувани персонални пътеписи разкриха расистки и ксенофобски възгледи на Алберт Айнщайн .

Написани сред октомври 1922 година и март 1923 година, дневниците наблюдават опита му в Азия и Близкия изток.

В тях той прави безразборни и негативни систематизирания, да вземем за пример наричайки китайците " работливи, мръсни и тъпи хора ".

Айнщайн по-късно в живота си се застъпва за цивилен права в Съединени американски щати, наричайки расизма " болест на белите хора ".

Това е първият път, когато дневниците се разгласяват като независим том на британски език. Публикувани са от издателството на Принстънския университет под заглавие Пътеписите на Алберт Айнщайн: Далечният изток, Палестина и Испания, 1922-1923 година

Айнщайн е пътувал от Испания до Близкия изток, а през Шри Ланка, тогава наричана Цейлон, до Китай и Япония.

Физикът разказва идването си в Порт Саид в Египет и срещата си с " левантинци с всевъзможен цвят на кожата... като че ли излезли от пъкъла ", които идват на борда на техния транспортен съд, с цел да продават стоките си.

Той също по този начин разказва времето си в Коломбо в Цейлон, пишейки за хората: " Те живеят в огромна нечистотия и забележителна воня на земята, правят малко неща и се нуждаят от малко ".

Ала фамозният физик си резервира най-язвителните мнения за китайския народ .

Според материал във в. " Гардиън " за дневниците, той разказва китайските деца като " бездушни и тъпи " и акцентира, че е " тъпо, в случай че тези китайци изместят всички останали раси ".

В други мемоари той назовава Китай " странна, сходна на стадо страна " и " по-скоро автомати, в сравнение с хора ", преди да уточни, че има " дребна разлика " сред китайските мъже и дами, и поставяйки под въпрос по какъв начин мъжете са " неспособни да се пазят " от женското " съдбовно привличане ".

Почитан за научния си искра и за хуманитаризма си, Алберт Айнщайн емигрира от Германия в Съединени американски щати през 1933 година след идването на власт на Адолф Хитлер и нацистката партия.

Еврейският академик дефинира расизма като " болест на белите хора " в тирада през 1946 година в Университета Линкълн в Пенсилвания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР