Новоприетата Национална програма за повишаване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип,

...
Новоприетата Национална програма за повишаване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип,
Коментари Харесай

СЗО препоръчва да се ваксинираме срещу грип през януари

Новоприетата Национална стратегия за повишение на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, ориентирана към хората над 65-годишна възраст, бе показана от проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център по заразни и паразитни заболявания по време на Балканска среща на специалистите по грипната профилактика. Домакин на срещата за първи път бе София. За първата година от програмата е планувано тя да обезпечи имунизация на 10% от тази възрастова група, като поетапно до четвъртата година ще доближи покритие от 25%, написа БГНЕС.
Програмата е огромна крачка към усъвършенстване на ваксиналната отбрана, като се има поради, че през последните години единствено към 3% от българското население се имунизира против грип. Д-р Владимир Драженович, народен съветник по грип в Хърватия, заяви, че сходна стратегия за предварителна защита на грипа съществува в страната му от доста години и включва с изключение на хората над 65-годишна връст и рисковите групи. За предходната година е достигнато 30% покритие на хората, за които е предопределена програмата.
Препоръчително е имунизационните акции да стартират минимум две седмици преди настъпване на грипната зараза, само че не по-рано от 4 месеца преди нея, с цел да се генерира оптимално равнище и подобаваща дълготрайност на имунитета след имунизация против грип, по тази причина на база статистиката от предишни години за България специалистите предлагат имунизация даже в първите седмици на януари.
Проведено изследване на Световната здравна организация (СЗО) измежду 38 страни в европейския район демонстрира, че времето на епидемиологичния пик се трансформира от изток на запад като епидемиите настъпват по-късно в Западна Европа (например в Испания следеното забавяне за интервал от 10 години е 28 дни).
„ Всяка година грипната зараза е с друг интензитет и дълготрайност. Тези модели на предсказуемост, които основават от СЗО, са за да се възнамеряват вярно годишните акции за имунизация и да се реализира оптималната отбрана на популацията. Препоръчително е краят на имунизационната акцията да бъде продължен колкото е допустимо повече, с цел да се обезпечи оптимално вероятното покритие на рисковите групи. Затова Националната стратегия за повишение на ваксинопрофилактиката измежду хората над 65-годишна възраст е планувана да продължи до края на декември “, изясни проф. доктор Кантарджиев.
Грипът е едно от най-масовите инфекциозни болести при индивида с огромно клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение, само че постоянно е подценяван. Епидемиите от грип пораждат директни и непреки стопански загуби – краткотрайна неработоспособност, натоварване на здравните системи, в резултат на затруднения и страдалчество на заболелите. Средно годишно те предизвикват сред 3 и 5 милиона случаи с тежки затруднения. Според изследване, извършено неотдавна, грипът и подбудените от него вторични респираторни инфекции, е причина за 13% от смъртните случаи в международен мащаб.
„ 39% от случаите на гибел заради грип са измежду хората над 75 години. Проучванията демонстрират, че успеваемостта на имунизацията понижава с 6% до 11% на месец. Затова извънредно значимо е имунизацията да не се поставя прекомерно рано, т.е. най-много 4 месеца преди упования грипен пик. Радвам се, че тази година ще можем да защитим по-добре възрастното население в България, което е измежду най-рисковите групи. “, добави доцент доктор Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България.
Сред останалите рискови групи за тежко протичащ грип и затруднения, на които СЗО предлага имунизация, са: деца на възраст под 5 години, изключително тези под 2-годишна възраст, бременни дами, медицински лица и хора от всяка възраст със съпровождащи хронични болести – белодробни, сърдечно-съдови, диабет, бъбречни, чернодробни.
Бременните са изложени на нараснал риск от затруднения в резултат на грипа, като вероятността да бъдат приети в болница е 5 пъти по-висока спрямо останалите хора.
аскоро извършено изследване демонстрира, че грипът покачва също риска от сърдечни проблеми и инфаркт, също както пневмония и други живозастрашаващи затруднения. Рискът от сърдечен удар е 6 пъти по-висок в седмицата след заразяването с грип. Затова противогрипната имунизация остава най-сигурният метод за предотвратяване от затруднения и понижава риска от инфаркт с 15-45 %. Тези проценти демонстрират успеваемост за отбрана, доста близка до прекъсване на тютюнопушенето, медикаменти за висок холестерол или за високо кръвно налягане.
Макар постоянно и погрешно възприемана като лека и незастрашаваща живота, грипната зараза може да докара до съществени затруднения. Противогрипната имунизация е приета за най-хубавия инструмент за предварителна защита на разпространяването на сезонния грип.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР