Новооткритият Център за приложни изследвания и иновации в Софийския университет

...
Новооткритият Център за приложни изследвания и иновации в Софийския университет
Коментари Харесай

Млад българин с научно постижение срещу холестерола и високото кръвно налягане

Новооткритият Център за приложни проучвания и нововъведения в Софийския университет дава опция на 25 млади учени всеки учебен срок да основават приложни нововъведения в областта на медицината и здравословното хранене. Младият експерт Валентин Цочев, взаимно с екипа на Центъра откри през миналата година, че съчетанието на антиоксиданта на аленото вино и положителната бактерия в българските туршии подкрепя нормализирането на холестерола и кръвното налягане единствено след 3-месечна приложимост.

" Много съм разчувствуван, че с моите сътрудници успяхме да намерим метод да помогнем на хора със сърдечно-съдови проблеми, като да вземем за пример висок холестерол и високо кръвно налягане. Без медикаменти със странични резултати, които ги обричат на дълготрайна взаимозависимост, а посредством чисто натурални артикули. Ако се замислим, при започване на 20-и век България е имала 6 пъти повече столетници на глава на популацията от Америка, тъй като хората са консумирали чисти храни. В някакъв смисъл нашата българска бактерия в туршията, както и антиоксидантът на аленото вино, са били част от обичайна софра на българите. Днес нововъведението от Центъра за приложни проучвания в Софийския университет има корени тъкмо към тези български обичаи. Принципът е същият, тъй като във всяка таблетка има 75 мг транс-резвератрол (антиоксидантът, който може да се извлече от почти 50 бутилки алено вино) и един 1 милиарда млечнокисели бактерии с потребни качества, съсредоточени от един литър сок от туршия ", разяснява Валентин Цочев.

Българската новаторска компания " Провиотик " стартира взаимна работа с младия академик и от септември тази година създава неговата иновация под формата на таблетки като хранителна добавка. " Провиотик " към този момент прави човешко проучване на хора с високо кръвно и високи равнища на неприятния холестерол.

Фирмата има вяра, че старите български предписания имат огромен капацитет за решение на доста здравословни проблеми, без да има други странични резултати. Модерната просвета дава спомагателни преимущества при извличането на положителните съставки и за премахването на неприятните от тези български обичаи. Например, с цел да се одобри толкоз високо количество от антиоксиданта на аленото вино, би трябвало да се изпият 50 бутилки алено вино в един ден, което единствено по себе си е невероятно. Сега една таблетка, в която няма алкохол, може да достави същите количества от благотворната съставна част. " Провиотик " работи взаимно с учени от Харвард и нобелови лауреати като проф. Бери Маршал. Фирмата регистрира, че този вид иновация може да бъде конкурентен артикул на всички и съществуващи пазари, в това число Съединени американски щати, Канада, Франция, Англия и Япония.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР