Новооткритата и най-малка луна на Нептун вероятно е древна отломка

...
Новооткритата и най-малка луна на Нептун вероятно е древна отломка
Коментари Харесай

Новооткритата луна на Нептун вероятно се е откъснала от по-голяма

Новооткритата и най-малка луна на Нептун евентуално е антична отломка от по-голям натурален сателит на планетата, орбитиращ извънредно близо, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на обява в сп. "Нейчър ".

В обява в научното издание калифорнийски астрономи хвърлят светлина върху луната с диаметър 34 километра, наречена Хипокамп на митичния воден кон.

Марк Шоуолтър от института SETI открива 14-ата луна на Нептун през 2013 година, употребявайки изображения от галактическия телескоп "Хъбъл ". Изследователят и екипът му позволяват, че Хипокамп се е формирал от парчета, когато преди милиарди години комета е блъснала Протей - най-голямата от вътрешните луни на Нептун. Двата естествени спътника орбитират на разстояние едвам 12 500 километра един от различен и евентуално са били още по-близо в предишното.

Учените от дълго време считат, че вътрешните луни на Нептун неведнъж са раздробявани вследствие на конфликти с комети.

"Откриването на Хипокамп, орбитиращ толкоз покрай доста по-голяма луна, съставлява трагична илюстрация на белязаната от конфликти история на система на Нептун ", споделя Марк Шоуолтър.

Макар учените да не изключват вероятността сред Хипокамп и Протей да няма връзка, миниютюрният размер и характерното местоположение на новооткритата луна поддържат тяхната доктрина за образуването й.

Откритият от "Вояджър 2 " на НАСА през 1989 година Протей е с диаметър 400 километра. Той е втората по величина луна на Нептун след Тритон. Космическият уред изпраща фотоси на солиден кратер вследствие на конфликт на нептуновата луна. "Благодарение на "Хъбъл " знаем, че Протей се е разделил с парченце от себе си, което през днешния ден виждаме като Хипокамп ", споделя Шоуолтър.

Ученият не изключва опцията към Нептун да има и други дребни луни, само че по думитему ще е нужен орбитиращ към планетата уред, с цел да бъдат открити.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР