Писмо, показващо, че папа Пий XII е имал подробна информация от немски йезуит за разкрити нацистки престъпления

...
Новооткрита кореспонденция във Ватиканските архиви предполага, че папа Пий XII
Коментари Харесай

Новооткрита кореспонденция във Ватиканските архиви предполага, че папа Пий XII е имал подробна информация от доверен германец Йезуит, че до 6000 евреи и поляци са били убивани с газ всеки ден в окупираната от Германия Полша

От НИКОЛ УИНФИЙЛД Associated Press, 16 септември 2023 г., 2:02 ч.

РИМ -- Новооткритата кореспонденция предполага, че папа Пий XII от ерата на Втората световна война е имал подробна информация от доверен немски йезуит, че до 6000 евреи и поляци са били убивани с газ всеки ден в окупираната от Германия Полша. Документацията подкопава аргумента на Светия престол, че не може да провери дипломатически доклади за нацистки зверства, за да ги осъди.

Документацията от архивите на Ватикана, публикувана този уикенд на италиански всекидневник Corriere della Sera, вероятно ще подхрани още повече дебата за наследството на Пий и неговата вече спряла кампания за беатификация. Историците отдавна са разделени относно рекорда на Пий, като поддръжниците настояват, че той е използвал тиха дипломация, за да спасява еврейски животи, докато критиците казват, че той е мълчал, докато бушува Холокостът.

Corriere е възпроизвеждане на писмо от 14 декември 1942 г. от германския йезуитски свещеник до секретаря на Пий, което се съдържа в предстоящата книга за новооткритите досиета от понтификата на Пий от Джовани Коко, изследовател и архивист в Апостолическите архиви на Ватикана.

Коко каза на Corriere, че писмото е важно, защото представлява подробна кореспонденция за нацисткото унищожаване на евреи, включително в пещи, от информиран църковен източник в Германия, който е бил част от Католическа антихитлеристка съпротива, която успя да получи иначе секретна информация до Ватикана.

Писмото от свещеника, преподобният Лотар Кьониг, до секретаря на Пий, събрат немски йезуит на име преп. Робърт Лейбер, е с дата 14 декември, 1942 г. Написано на немски език, писмото се обръща към Лейбер със „Скъпи приятелю“ и продължава да съобщава, че нацистите са убивали до 6000 евреи и поляци всеки ден от Рава Руска, град в предвоенна Полша, който днес се намира в Украйна , и транспортирането им до лагера на смъртта Белзек.

Според мемориала Белзек, открит през 2004 г., общо 500 000 евреи са загинали в лагера. Уебсайтът на мемориала съобщава, че около 3500 евреи от Рава Руска вече са били изпратени в Белзец по-рано през 1942 г. и че от 7 до 11 декември еврейското гето в града е ликвидирано. „Около 3000-5000 души бяха застреляни на място и 2000-5000 души бяха отведени в Белжец“, се казва в уебсайта.

Датата на писмото на Кьониг е важна, защото това предполага, че кореспонденцията от доверен колега йезуит е пристигнала в офиса на Пий в дните след като гетото е било опразнено и след като Пий е получил множество дипломатически ноти и посещения от различни пратеници на чужди правителства от август 1942 г. нататък с доклади, че до 1 милион евреи са били убити досега в Полша.

Въпреки че не може да бъде сигурно, че Пий е видял писмото, Лейбер е бил главният помощник на Пий и е служил на папа, когато е бил посланик на Ватикана в Германия през 20-те години на миналия век, което предполага близки работни отношения, особено по отношение на въпроси, свързани с Германия.

Според „Папата във война“, от Носителят на наградата Пулицър антрополог Дейвид Керцер, висш секретариат на държавен служител, монсеньор Доменико Тардини, каза на британския пратеник във Ватикана в средата на декември, че папата не може да говори открито за нацистките зверства, защото Ватикана не е бил в състояние за проверка на информацията.

„Новостта и важността на този документ идва от този факт: че за Холокоста сега има сигурност, че Пий XII е получавал от Германската католическа църква точни и подробни новини за престъпленията, извършвани срещу евреи“, каза Коко, цитиран от Corriere. Внимавайте да не правите публично това, което разкриваше, защото се страхуваше за собствения си живот и за живота на източниците от съпротивата, които бяха предоставили разузнавателната информация. Поддръжниците на Пий отдавна настояват, че той не може да говори категорично срещу нацистите поради страх от репресии.

В телефонно интервю в събота Керцер каза, че писмото може да е важно, тъй като може да отбележи първия път, когато в писмо е разкрито споменаване на евреи, обгазявани в пещи той каза, че със сигурност щеше да бъде доведено до вниманието на Пий. Керцер каза, че историците са очаквали с нетърпение книгата на Коко, защото като ватикански архивист, Коко е имал достъп до набор от лични файлове на Пий, които все още не са били индексирани и предоставени на учените, когато Ватиканът отвори архивите на Пий през март 2020 г.

„Когато започнахме да работим там, не беше тайна – въпреки че отне известно време, за да разберем – какви видове документи липсват“, каза Керцер, отбелязвайки, че документи от офиса на Ватикана във Вашингтон през годините на войната все още не са каталогизирани.

Наследството на Пий и разкритията от новооткритите архиви на Ватикана ще бъдат обсъдени на голяма конференция в Папския Григориански университет в Рим следващия месец, което е забележително поради неговия списък с участници от целия спектър и спонсорство. Ватикана, израелският институт за изследване на Холокоста Яд Вашем, Мемориалът на Холокоста в САЩ, както и израелското и американското посолства го подкрепят, наред с други.

Ватиканският секретар на кардинал Пиетро Паролин, ще открие срещата на 9-11 октомври, на която ще участват учени, включително Керцер, Коко и Йохан Икс, архивистът в държавния секретариат на Ватикана, чиято собствена книга за архивите „Пий XII и евреите“ публикувано през 2021 г., похвали Пий и усилията на Ватикана да се грижи за евреите и хората, бягащи от войната.

Коко каза, че писмото на Кьониг всъщност е намерено в секретариата на държавните архиви на Ватикана и беше предаден на главния апостолически архив на Ватикана едва през 2019 г., тъй като документите на държавния секретариат бяха неорганизирани и разпръснати, като някои от документите на Пий се съхраняваха в пластмасови контейнери в таванско складово помещение, където топлината и влажността ги увреждаха.

___

Авторът на Associated Press Ванеса Гера допринесе от Варшава, Полша.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР