Новооткрита част от нашата имунна система може да бъде използвана

...
Новооткрита част от нашата имунна система може да бъде използвана
Коментари Харесай

Имунната ни система лекува ракови заболявания - с генно инженерство

Новооткрита част от нашата имунна система може да бъде употребена за лекуване на всички типове рак. Екип на Университета в Кардиф откри способ за заличаване на рак простата, гърдата, белите дробове и други типове рак при лабораторни проби, оповестява БиБиСи.

Резултатите, оповестени в Nature Immunology, не са тествани при пациенти, само че откривателите настояват, че имат " голям капацитет ". Експертите разяснява, че макар че работата към момента е в начален стадий, тя е доста вълнуваща.

Нашата имунна система е естествената отбрана на тялото ни против зараза, само че също по този начин нападна ракови кафези. Учените търсят " нетрадиционни " и по-рано неразкрити способи имунната система естествено да нападна тумори.

Това, което откриват, е Т-клетка в човешката кръв. Това е имунна клетка, която може да сканира тялото, с цел да реши дали има опасност, която би трябвало да бъде отстранена. Разликата е, че може да нападна необятен набор от ракови болести. " Има опция да се лекува всеки пациент. Преди никой не вярваше, че това може да е допустимо ", разяснява проф. Андрю Сюел пред БиБиСи.

" Това повдига вероятността за лекуване на рак, един тип Т-клетки, които биха могли да унищожат доста разнообразни типове рак. " Т-клетките имат " рецептори " на повърхността си, които им разрешават да " виждат " на химическо равнище.

Екипът на Кардиф открива Т-клетка и нейния рецептор, който може да открие и убие необятен набор от ракови кафези в лаборатория, в това число кафези от рак на белия дроб, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката.

Най-важното е, че оставя естествените тъкани недокоснати. Точно по какъв начин става това към момента се изследва.

Този съответен Т-клетъчен рецептор взаимодейства с молекула, наречена MR1, която се намира на повърхността на всяка клетка в човешкото тяло. Смята се, че MR1 регистрира изкривения метаболизъм, протичащ в ракова клетка към имунната система.

" Ние сме първите, които разказват Т-клетка, която открива MR1 в раковите кафези - това не е правено до момента, това е първо по рода си ", изяснява научният помощник Гари Долтън.

Т-клетъчните ракови лечения към този момент съществуват и развиването на имунотерапията против рак е едно от най-вълнуващите достижения в тази област. Най-известният образец е CAR-T - живо лекарство, създадено посредством геннно инженерство на Т-клетки на пациент за търсене и заличаване на рак.

CAR-T може да има съществени резултати, като някои пациенти от неизлечимо заболели изпадат в цялостна ремисия. Подходът обаче е мощно характерен и работи единствено при стеснен брой ракови болести, където има ясна цел, която Т-клетките да открият, само че има доста дребен триумф при " солидни ракови болести ".

Според учените, техният Т-клетъчен рецептор може да докара до " универсално " лекуване на рак. Идеята е кръвна проба да бъде взета от пациенти с рак. Техни Т-клетки ще бъдат извлечени и по-късно генетично модифицирани, тъй че да бъдат препрограмирани за разкриване на рак.

Обновените кафези ще се отглеждат в големи количества в лаборатория и по-късно ще бъдат пуснати назад в пациента. Това е същият развой, употребен за CAR-T лечения. Изследванията обаче са тествани единствено при животни и върху кафези в лабораторията и ще са нужни повече инспекции за сигурност, преди да стартират тествания върху хора.

Лусия Мори и Дженаро Де Либеро от университета в Базел в Швейцария обявиха, че проучването има " огромен капацитет ", само че е в прекомерно ранен стадий, с цел да се каже, че ще работи при всички типове рак.

" Ние сме доста разчувствани от имунологичните функционалности на тази нова Т-клетъчна популация и евентуалната приложимост на техните TCR в терапия с туморни кафези ", разясняват те.

Даниел Дейвис, професор по имунология в Манчестърския университет, сподели: " В момента това са доста съществени проучвания и не са покрай действителни медикаменти за пациентите. Няма подозрение, че това е доста вълнуващо изобретение, както за рационализиране на главните ни знания за имунната система, по този начин и за опцията за бъдещи нови медикаменти. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР