Новооткрит гигантски саламандър, идентифициран по ДНК от музейни спесимени, вероятно

...
Новооткрит гигантски саламандър, идентифициран по ДНК от музейни спесимени, вероятно
Коментари Харесай

Откриха най-голямото земноводно в света

Новооткрит великански саламандър, разпознат по ДНК от музейни спесимени, евентуално е най-голямото земноводно на планетата, заяви Би Би Си.

Китайските великански саламандри преди бяха считани за един тип. Анализ на спесимени, живи и мъртви, обаче сподели, че в разнообразни елементи на Китай живеят три типа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Южнокитайският саламандър е най-големият от трите типа и съгласно експертите е най-голямото земноводно в наши дни. Той доближава 2 м дължина, само че е сериозно заплашен тип.

Намаляването на животните в природата е " пагубно ", сподели проф. Самюъл Търви от Лондонското зооложко сдружение.

Учените са употребявали музейни спесимени, с цел да изследват генетичната история на китайския великански саламандър, чието родословие е толкоз антично, че земноводните се считат за " живи фосили ".

Идеята, че Южнокитайския великански саламандър е обособен тип, е препоръчана за първи път през 20-те години на предишния век, само че по-късно е изоставена. Учените са употребявали за настоящето проучване същия спесимен, съхраняван в прородонаучния музей в Лондон и по него са определили характерностите на новия тип. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР