Новоофирмилото се опозиционно мнозинство в Народното събрание между ГЕРБ, ДПС,

...
Новоофирмилото се опозиционно мнозинство в Народното събрание между ГЕРБ, ДПС,
Коментари Харесай

Новото опозиционно мнозинство в парламента бойкотира избора на нов председател 


Новоофирмилото се опозиционно болшинство в Народното събрание сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Има подобен народ ” и “Възраждане ” бойкотира планувания в програмата за сряда избор на нов парламентарен ръководител. Нито един от депутатите в групите на четирите партии не се записва при започване на съвещанието.

Временният ръководител Мирослав Иванов ( “Продължаваме смяната ”) разгласи две поредни почивки в опит да даде опция за събиране на кворум, само че и при трите следващи регистрации резултатът беше еднакъв - 115 народни представители при минимално нужни 121.

Това е сборът от депутати на трите партии, които към момента поддържат държавното управление на Кирил Петков - “Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия и “Демократична България ”.

, откакто опозицията се сплоти предходната седмица към искане за краткотрайното премахване на Никола Минчев.

Поводът за свалянето му от поста стана фактът, че той не закри парламентарното съвещание, на което външната министърка в оставка Теодора Генчовска беше изслушана преди седмица. Тогава тя сподели пред депутатите, че министър председателят е поемал ангажимент пред Брюксел за по-бързо повдигане на българското несъгласие над европреговорите на Северна Македония.

До отстраняването на Минчев се стигна, откакто водачът на “Има подобен народ ” от ръководещата коалиция под предлог, че Петков е водил двойнствена външна политика по тематиката за евроинтеграцията на Скопие. Оттогава депутатите от Има Такъв Народ гласоподават дружно с сътрудниците си от опозицията.

Така се оформи и, което поддържа импортирания от ГЕРБ избор на съмнение към кабинета. вечерта, а гласуването следва в 19.10 часа в сряда.

Преминаването на партията на Трифонов в съпротива предизвика серия от демонстрации в поддръжка на държавното управление. Срещу тях преди ден, на която поредно се появиха водачите на извънпарламентарната Вътрешна македонска революционна организация и опозиционните Движение за права и свободи и “Възраждане ”.

Засега не е ясно кои ще бъдат претендентите за парламентарен ръководител на мястото на Минчев. Първоначално се появи информация, че Има Такъв Народ ще издигне депутатката си Ива Митева, която оглавяваше Народното събрание в предходните му два къси мандата, само че самата тя обществено отхвърли да бъде номинирана. От Политическа партия пък оповестиха, че няма да имат собствен претендент, с цел да остави опция на “новата ръководеща коалиция ” да направи този избор.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Чудите се какъв е този звук за Северна Македония. Ето обяснението  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР