Новоназначеното ръководство на държавното дружество Автомагистрали“ ЕАД Ръководството на държавното

...
Новоназначеното ръководство на държавното дружество Автомагистрали“ ЕАД Ръководството на държавното
Коментари Харесай

ИПБ: „Автомагистрали“ пак е обявило незаконосъобразна процедура

Новоназначеното управление на държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД Ръководството на държавното сдружение е изготвило и оповестило на уеб страницата си незаконосъобразна процедура за избор на подизпълнители за обекти от инфраструктурата на автомагистрала „ Хемус “, декларират от Института по пътна сигурност.

" Въпреки многочислените обещания на министър Караджов, че повече няма да има порочни практики, свързани с публичните поръчки, още веднъж е налице нарушаване за избор на подизпълнител от страна на Автомагистрали ЕАД, според вътрешни правила на сдружението, основани при ръководството на ГЕРБ, които са в несъгласие със Закон за обществените поръчки. От избора на реализатор не излиза наяве какви са ценовите предложения, нито на какви цени са подписани договорите. Предоставяме на Вашето внимание сигнала направен от юристите на Института за пътна сигурност до министър-председателя Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Комисия за защита на конкуренцията. ", разясняват още от ИПБ.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПЕТКОВ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО НЕНКОВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н РАШКОВ,

„ Автомагистрали “ ЕАД (АМ) е комерсиално сдружение, чийто притежател на капитала е страната на 100%, а нейните пълномощия се упражняват от министъра на районното развиване и благоустройството. Основната активност на Автомагистрала е обвързвана с поддържане на магистрални сектори (зимно и лятно), както и в действия по настоящи поправки в това число запълване на дупки, изкърпване, поддържане и рехабилитация на оборудванията, спешни действия, предпазни работи, краткотрайна организация на придвижването и други

Публично прочут факт е, че предходната година бяха прекъснати договорите за настоящ ремонт и поддържане (ТРП) от Агенция “Пътна инфраструктура “ с всички реализатори по такива контракти, по които плануваният финансов запас е неведнъж надвишен. Установи се, че тази процедура е изкривила действителността сред очакван бюджет и разходен подобен без съществуване на обезпечени средства, като същите са били разплащани в края на всяка бюджетна година от тъй наречените остатъци. „ Автомагистрали “ ЕАД е едно от сдруженията, чийто контракти бяха прекъснати отчасти и въз основа на тях бяха подписани спомагателни съглашения за подсигуряване на зимното поддържане, което е основно за пътната сигурност и националната сигурност, както и за дотъкмяване на неотложни, незабавни, стартирали към този момент действия, в това число и спешни. Въпросните съглашения бяха удължени до м.септември от настоящето управление на АПИ и Министерство на регионалното развитие, поради обстоятелството, че не съумяха да проведат процедури по Закон за обществените поръчки за подсигуряване на нови и действителни контракти с реализатори по тези жизненоважни за страната действия.

Независимо от горното, по по този начин настоящите спомагателни съглашения сдруженията, в частност Автомагистрали, има съответните отговорности и те са ясно написани, както в тях, по този начин и в главните, само че към този момент отчасти прекъснати контракти за ТРП. За тях важат всички правила, по този начин както са написани в договорите и според Закона за публичните поръчки (ЗОП), на чието съображение са били и сключвани.

Ръководството на държавното сдружение (новоназначено от министър Караджов) в прорез със Закон за обществените поръчки, договорите и спомагателните съглашения, е изготвило и оповестило на уеб страницата на Автомагистрала процедура за избор на реализатори на действия (СМР) за обекти от пътната инфраструктура на автомагистрала „ Хемус ”. По съответно – на два от тунелите – Правешки ханове и Топли дол. Дейностите, видно от оповестената в процедурата количествено-стойностна сметка са типични действия по ремонт на обекти, попадащи в обсега на горецитираните контракти и спомагателни съглашения. Видно е, че тази процедура е на съображение вътрешни правила, няма нищо общо със Закон за обществените поръчки и поканата е отправена до всички вероятни претенденти, т.е. всеки, отвън формалните подизпълнители на Автомагистрала, според главния контракт за настоящ ремонт и поддръжка за автомагистрала „ Хемус ” в съответния случай. Видно е, че са се явили няколко претенденти за двете оповестени позиции и е определен един и същи, който е и подизпълнител на Автомагистрала, само че са взели участие и други лица.

Не е ясно какви са ценовите предложения, нито на какви цени са подписани контракти с класираната преди всичко компания и дали те са същите, или разнообразни (по-високи например) от цените по спомагателните съглашения, респективно по главните, отчасти прекъснати контракти. При инспекция на документите и сравнение на цифрите ще се откри има, или няма финансова вреда. Не е ясно и за какво управлението на Автомагистрала си е разрешило жестоко да нарушава закона, откакто няма право да афишира сходни процедури по свои правила, както и по никакви други, с изключение на според съществуващите и в действие спомагателни съглашения. Не е ясно и по какъв начин министър Гроздан Караджов упражнява правата на притежател на капитала и пази държавния интерес, откакто повече от месец той не упражнява надзор върху активността на своите довереници, определени персонално от него след конкурс.

Очевидно е, че е налице тъпчене на закона, безконтролно отношение и липса на подготвеност от страна на всички гореспоменати лица.

С оглед гореизложеното, апелирам да предприемете инспекция според своята подготвеност по отношение на дейности и бездействия на управлението на „ Автомагистрали “ ЕАД и на министър Караджов, по отношение на изложеното в сегашния сигнал.

Приложения: копия на покана, свалена от профил на купувача на Автомагистрала, както и съпътстващи документи, изброени в поканата.

08.07.2022 година С почитание,

София Председател на УС: -P-

/Д-р. инж. Богдан Милчев/
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР