Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина у нас

...
Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина у нас
Коментари Харесай

С български произход е новият посланик на Аржентина у нас

Новоназначеният ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф, който е от български генезис, връчи копия на акредитивните си писма на заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Двамата оцениха високо българо-аржентинските връзки, като подчертаха смисъла на аржентинските жители от български генезис, които са над 45 000 души, за задълбочаването на другарството сред двата народа.

"От 2010 година до момента над 160 творби от аржентински създатели са преведени в България и се оказва, че българският е четвъртият език в Аржентина, на който се превежда аржентинска литература ", споделя дипломат Атанасоф.

По време на диалога събеседниците са разискали опциите на двете страни за укрепване и подсилване на търговско-икономическите връзки, в това число в сфери като туризма и селското стопанство, както и сполучливото съдействие сред България и Аржентина в региона на културата и образованието.

Заместник-министър Георгиев е коментирал икономическите последици от COVID-19 и подбудените от ковид провокации. В този смисъл е изразил благодарност към аржентинската страна за оказаното на България и български жители подпомагане в изискванията на пандемия. „ Самите ние имахме няколко консулски случая с наши жители, които бяха попаднали в сложна обстановка в Аржентина. Използвам случая да благодаря на страната Ви за това, че ни подпомогнахте да ги евакуираме “, отбелязва Георг Георгиев.

Събеседниците са обменили отзиви по отношение на подготвителния развой за присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване и завършването на договарянията за подписване на съглашение за асоцииране сред Европейски Съюз и южноамериканския търговски блок МЕРКОСУР, включващ Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Търговско-икономическите връзки са едва развиване, което се изяснява и с огромната раздалеченост на двете страни. През предходната година данните на митническата статистика демонстрират, че двустранният стокообмен сред България и Аржентина отбелязва спад от 39.5% по отношение на същия интервал на 2018-а, и е в размер на 49.35 млн. щ. $. Българският експорт за Аржентина също отбелязва спад от 2.9% на годишна база, като цената му е 7.93 млн. щ. $. Вносът от Аржентина също е намалял - с 43.5%, до 41.42 млн. щ. $.

В експортната листа влизат машини и апарати за подготовка или преправка на тютюн, продукти за фойерверки, табла, пана, конзоли, пултове, шкафове и други сходни, маркучи от вулканизиран каучук. А в импорта от Арженита има руди на благородните метали и техните концентрати, фъстъци непечени, вълна, фини или груби косми, щрайхгарни или камгарни, вълна, нещрайхгарн.

По данни на Българска народна банка в интервала 2014-2019 година директните задгранични вложения от Аржентина у нас са в размер на 0.3 млн. евро. За същото време. са регистрирани позитивни чисти директни вложения на България в южноамериканската страна за 1.3 млн. евро.

Аржентѝна (на испански: Argentina), с публично наименование Република Аржентина , е страна в югоизточната част на Южна Америка. Официално е федерална президентска конституционна република. Аржентина е децентрализирана страна, като от 1994 година е интегрирана в национална страна с 23 провинции и един самостоятелен град - столицата Буенос Айрес. Всяка една от 24-те самостоятелни единици има своя политика, конституция, знаме и сили за сигурност.

Начело на страната е президентът, който се избира на четири години. Изпълнителната власт е в ръцете на президента и държавното управление, отпред с министър-координатор.

Аржентина е извоювала своята самостоятелност от Испания през 1816 година и формалният празник на страната се чества на 9 юли.

Страната се простира на повърхност от 2 777 410 km² и граничи с Бразилия на североизток, с Парагвай и Боливия на север, с Чили на запад, с Уругвай и Атлантическия океан на изток и протока Дрейк на юг. Аржентина е осмата по величина страна в света, втората по величина в Латинска Америка и най-голямата испаноговореща нация в света. Населението ѝ възлиза на 44 938 712 души. В религиозно отношение към 92% от популацията са католици. През 1994 година конституцията анулира условието президентът и вицепрезидентът на Аржентина да бъдат римокатолици. Обаче промяната поддържа елементарното предписание, че "федералното държавно управление би трябвало да предизвиква папската римокатолическа религия. "

Коренното население е формирано от представители на към 35 индиански племена, главно от групите мапуче, кечуа, тоба, гуарани, уичи, диагита, мокови и хуарпес.

Официалният език в Аржентина е испанският. Той се приказва от съвсем цялото население на страната.

Лунфардо – диалектна комбинация сред испански и италиански е необятно публикуван в Буенос Айрес.

Освен него в Аржентина се приказват италиански, британски, корейски, както и няколко локални диалекта.

Най-масовата вълна е от стопански имигранти през 20-те години на предишния век, когато над 20 хиляди българи се заселват в провинциите Буенос Айрес (Берисо) и Санта Фе, Чубут (Комодоро Ривадавия), Чако (Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс).

Регистрирани са Аржентино-българска фондация и гражданска асоциация "Българите в Аржентина " (Буенос Айрес), културно-просветни сдружения в Берисо, Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс, Комодоро Ривадавия, Мар дел Плата, вестник "Български новини " (Буенос Айрес).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР