Новоназначеният главен секретар на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

...
Новоназначеният главен секретар на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури
Коментари Харесай

Новият стар главсек на агенцията по рибарство навремето е уволнен от МВР за контрабанда

Новоназначеният основен секретар на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) Сергей Костадинов преди време е уволнен от Министерство на вътрешните работи за несъблюдение на служебните си отговорности и подпомагане при контрабанда на цигари в изключително огромни размери.

Това излиза наяве от заповед на някогашния вътрешен министър Румен Петков в кабинета " Станишев ", с която уволнява Костадинов от поста зам.-началник на Гранично полицейско управление-Калотина през 2007 година

Копие от документа бе изпратенo в редакцията на Mediapool от четец във връзка обявата ни за идното възобновяване на Костадинов в ИАРА, откъдето бе уволнен през март м.г. поради липса на нужния за поста професионален стаж и учебен ценз.

Както Mediapool към този момент писа, Костадинов съумя да се върне назад в организацията не без странното подпомагане на нейния изпълнителен шеф Галин Николов, който преди към година го освободи от поста, а няколко месеца по-късно отдръпна жалбата си против решението на съда, с което той бе възобновен на работа.

Шефът на ИАРА направи това в последния миг, в който организацията можеше да отбрани уволнението на Костадинов пред Върховния административен съд (ВАС). Служители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), поискали анонимност, описаха пред Mediapool, че това се случило след интервенция на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, която обаче изрично отхвърли. Галин Николов пък отхвърли да разяснява проблема.

Последвалите събития недвусмислено демонстрираха, че шефът на ИАРА явно е преосмислил претекстовете си за отстраняването на Костадинов. Заради оттеглената от Николов тъжба Върховен административен съд отхвърли да прегледа делото за уволнението на втора инстанция и по този начин решението на Бургаския административен съд за възобновяване му като основен секретар на ИАРА влезе в действие.

Така при започване на 2018 година Сергей Костадинов сполучливо встъпи в познатата си служба, макар подозренията, че това е станало с неприемливи политически подкрепи. Допълнителен подробност в тази картина е фактът, че той е член на ГЕРБ.

След уволнението му от Министерство на вътрешните работи, Костадинов стремително е трудоустроен в Министерство на земеделието и храните

Заповедта за уволнението му от Министерство на вътрешните работи, където той работи преди да се реалокира в Министерството на земеделието и храните, разкрива спомагателни елементи към персоналната и професионална характерност на Костадинов.

От претекстовете, с които Румен Петков го уволнява от Министерство на вътрешните работи на 2 октомври 2007 година, излиза наяве, че като зам.-началник на ГПУ-Калотина той " не е изпълнявал служебните си отговорности според условията на длъжностната му характерност, не е основал нужната организация по попречване, секване и откриване на контрабанда през държавната граница, не е поставял съответни задания по организацията на службата в ГПУ и координацията на силите и средствата ".

Освен това в заповедта се акцентира съответно, че " с дейности и безучастие е съдействал за осъществяване на контрабанда на цигари в изключително огромни количества, действие несъвместимо с етичните правила за държание на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи ".

Почти незабавно след престоя си в силовото ведомство Сергей Костадинов съумява да си уреди предопределение в Министерство на земеделието и храните, като историята мълчи по въпроса – за какво с изключение на уволнението му в Министерство на вътрешните работи, против него не е формирано и дело за контрабанда, доколкото това освен е нарушаване на етичните правила, само че е и закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс.

Още по-странно наподобява на този декор светкавичното му трудоустройване в Министерство на земеделието и храните. Заповедта на Петков влиза в действие на 7 януари 2008 година Едва седем месеца по-късно, на 20 август 2008 година, Костадинов към този момент е назначен като специалист в дирекция " Поземлени връзки " в земеделското министерство.

Това обаче е употребявано единствено като фиктивен мотив, с цел да бъде преназначен незабавно на служба държавен контрольор в отдел " Оперативен надзор " в Инспектората на Министерство на земеделието и храните. Оттам Сергей Костадинов се насочва и към кариерата си в ИАРА, където се издига до основен секретар до уволнението си на 13 март 2017 година от Галин Николов.

Не е ясно какви са аргументите за безпроблемното му издигане в системата на земеделското министерство в случай, нито професионалният му опит, нито образованието му имат общо с тези сфера. Сергей Костадинов приключва през 1994 година Националния боен университет " Васил Левски " с триумф 3.99 със компетентност " гранични войски " и гражданска компетентност " мотори с вътрешно горене ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР