Новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Ирландия у нас Мартина

...
Новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Ирландия у нас Мартина
Коментари Харесай

България и Ирландия ще задълбочават двустранните отношения в сферата на търговията и инвестициите

Новоназначения ексклузивен и пълномощен дипломат на Ирландия у нас Мартина Фийни е връчила акредитивните си писма в Министерството на външните работи. В диалога с новия дипломат на Ирландия заместник-министър Петко Дойков е изразил подготвеност за поддържане и продължение на другарските връзки сред България и Ирландия, както на двустранно равнище, по този начин и в границите на Европейския съюз и интернационалните организации.

Посланик Мартина Фийни е изразила вяра скоро двете страни да могат да проведат плануваните празнувания, възпрепятствани от пандемията, във връзка 30-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Ирландия.

Сред тематиките на срещата бяха икономическите и обществени последствия от COVID-19, както и опциите сред България и Ирландия за задълбочаване на двустранните стопански връзки в областта на търговията и вложенията.

Стокообменът сред двете страни не е огромен като стойност, само че пораства през последните години и към този момент е на стойност 265.5 млн. евро. Търговското салдо обаче е негативно за нашата страна. Сред водещите артикули в износа ни са пшеница и примес от пшеница и ръж, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, разнообразни от суровите, лекарства, царевица, елементи за машини и други. Вносът включва лекарства, смеси от ароматични субстанции и смеси (включително алкохолни разтвори) въз основата на една или повече от тези субстанции от типовете, употребявани като първични материали в индустрията, електрически апарати за жична телефония или телеграфия, в това число кабелните телефонни апарати с безжична слушалка и апаратите за телекомуникация посредством носещ ток или за цифрова телекомуникация; видеофони, етилов алкохол, неденатуриран, с алкохолно наличие по размер под 80 % vol; ракии, ликьори и други спиртни питиета и други.

По данни на Българска народна банка за интервала януари-декември на 2019 година цената на ирландските вложения в България е 46.9 млн. евро. В края на предходната година, с струпване, вложенията у нас от тази страна са на обща стойност 713 млн. евро. За първо полугодие на тази година ирландските вложения са 19.4 млн. евро,

Проектите са най-вече в областта на недвижимите парцели, хотели и заведения за хранене, финансово ходатайство, строителството, търговия, преработваща индустрия и рудодобив, превоз и известия. Една от най-успешните ирландски вложения в България е построяването на 24 часов колцентър на Taxback във Варна за възобновяване на налози. Центърът обслужва клиенти в чужбина на шест езика. В производството на дрехи бизнес развива „ Котон Индустри България “ в Ямбол. Съществуват благоприятни условия за привличане на ирландски вложения в региона на инфраструктурата, телекомуникациите, енергетиката.

България притегля от ден на ден туристи от Ирландия. Не са малко и тези, които имат парцели у нас по Черноморието. Общо 42 090 ирландци са били в България през предходната година. А 12 325 българи са посетили островната страна.

През тази година нещата са напълно разнообразни. Само 617 ирландци са пътували до България през септември. От тях 502 са били тук на екскурзия или отмора. За страдание нито един ирландец не е бил у нас със служебна цел.

Ирландия

или Ейре (на ирландски: Éire; Poblacht na hÉireann) заема към 5/6 от територията на остров Ирландия. Останалата 1/6 е заета от Северна Ирландия – част от Обединеното кралство. Площта ѝ е 70 831 km2, а популацията - 4 921 500 индивида.

Ирландия е измежду най-богатите, най-развитите и мирни страни в света и има едно от най-високите равнища на витален стандарт в света. Страната има висококачествена просветителна система, а като същинска демократична страна дава цялостна независимост на словото, политическа и икономическа независимост.

Ирландия има развита и съвременна стопанска система, фокусирана основно върху сферата на услугите и високите технологии. Тъй като страната води политика на неутралитет, тя не е член на НАТО. Населението на Ирландия нараства най-бързо в Европа. Официалните езици в страната са ирландският и британският.

Република Ирландия е страна – членка на Европейския съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР