Новоизбраното ръководство на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022)

...
Новоизбраното ръководство на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022)
Коментари Харесай

Двете шахматни федерации искат обединение на спорта, но независимо една от друга

Новоизбраното управление на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) съобщи, че задачата му е да се откри обединяване в разграничената шахматна общественост в България, само че това не може да стане при поставените от Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) условия.

Във вторник от БСФШ дадоха конференция, на която оповестиха, че са подготвени да одобряват в структурите си клубовете от БФШ 2022 и показаха, че най-прекият път за обединяване е посредством връщане на лиценза от Министерството на младежта и спорта (ММС), който БФШ 2022 държи. В същото време от предходната седмица основаната през октомври БСФШ е член на Международната шахматна федерация (ФИДЕ), а БФШ 2022, която също аплайваше за участие във ФИДЕ, не бе позволена до процедура за банкет.

" Ние сме единствената федерация в България. Ние сме лицензираната федерация, която управлява и провежда шахмата. Получихме лиценз преди една година и в границите на тази година успяхме да организираме държавния състезателен календар, който започва извънредно сполучливо още през януари с държавните шампионати за мъже и дами, чиито награден фонд бе 67 000 лв.. След това сме организирали всички държавни шампионати за деца, юноши и девойки. Успоредно с това сме организирали открити шампионати - интернационалните и национални. Откакто ние сме носители на лиценза, в България всяка седмица има надпревари, на които вземат участие освен деца и възрастни, а всички състезатели в България. Под състезатели имам поради картотекирани състезалите в клубове, които са лицензирани в Министерството на младежта и спорта. И петте състезателки от националния тим, който завоюва европейската купа в Будва през ноември, са картотекирани в клубове в БФШ 2022. Зад нас компактно стоят 65 клуба. Заедно с тях осъществяваме държавния календар в България. Разбира се, че витрината на спорта са високите спортни достижения, само че с цел да се случат те, ние би трябвало да развиваме шахмата както в детско-юношеския спорт, по този начин и в всеобщия спорт. Кандидатствали сме по стратегии за високи спортни достижения към ММС и имаме вяра, че ще имаме финансиране и през идната година от ММС, както и ще продължим съдействието с нашите спомоществователи и Фондация " Спорт в България " на господин Мило Борисов ", заяви доцент доктор Венета Петкова, която преди седмица размени Васил Антонов като ръководител на БФШ 2022.

Пресконференцията приключи с констатацията на шефа на шахматния клуб ЦСКА Васил Илиев, че най-губещи са работещите клубове. 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР