Новоизбраният украински президент Владимир Зеленски положи клетва пред Върховната Рада,

...
Новоизбраният украински президент Владимир Зеленски положи клетва пред Върховната Рада,
Коментари Харесай

Зеленски положи клетва и разпусна Радата

Новоизбраният украински президент Владимир Зеленски постави клетва пред Върховната Рада, а след тържественото съвещание разгласи, че разпуска Народното събрание.
Той разгласи, че няма да изчака постоянните парламентарни избори, които трябваше да са през октомври. Зеленски акцентира в изявлението си след клетвата, че неговата първа задача ще бъде прекратяването на огъня в Източна Украйна. Обеща са върне в родината украинците, които са избягали от страната. Медиите означават, че половината си тирада Зеленски е произнесъл на съветски език. Новият президент заяви, че по света живеят към 65 милиона украинци и даде обещание да даде поданство на всички, които са подготвени да строят нова Украйна.
Обръщам се към всички украинци на планетата - нужни сте ни, съобщи той и означи, че Украйна не е в паспорта, а в сърцето.
В първите си часовета на поста Зеленски стартира и рокади в държавното управление. Той изиска оставката на шефа на Службата за сигурност Василий Грицак, на генералния прокурор Юрия Луценко и на военния министър Степан Полторак. Даде им период от два месеца, с цел да се отдръпват.
Постави задача и на Върховната рада - да одобри закон за отнемането на депутатския имунитет, наказателна отговорност за нелегално замогване, промени в Избирателния кодекс и открити изборни описи.
Зеленски разгласи, че не признава резултатите от референдума в Крим. Той си сложи като първа задача преустановяване на огъня в Донбас, което беше приветствано от присъстващите в Народното събрание. Новият президент добави, че е " подготвен на всичко " за преустановяване на огъня в района.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР