Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП)

...
Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП)
Коментари Харесай

Си Дзинпин е преизбран за генерален секретар на китайската компартия

Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП) преизбра през днешния ден на първия си пленум президента Си Дзинпин за общоприет секретар на Централен комитет. Новият Централен комитет избра и 7 души за членове на своя Постоянен комитет. Преизбран в комитета бе министър председателят Ли Къцян. Си Дзинпин бе определен и за ръководител на Военния съвет на Централен комитет, съобщи бТВ.
Ден по-рано името на Си беше вписано в партийния правилник, което се случва за пръв път от времето на Мао Дзедун. Мисълта на Си Дзинпин ще служи за справочник в работата на партията, гласи импортирана корекция в устава на партията. Това самопризнание ще обезпечи на 64-годишния китайски началник внушителна власт и престиж, защото ще е мъчно да се противопоставиш на оня, чиято теория е канонизирана от партията. То може да му даде опция също да остане дълго на власт (и след 2022 г.) като общоприет секретар на партията (въпреки възрастовото ограничаване от 68 години) или на различен стратегически пост, откъдето би могъл да продължи да дърпа конците, добавя бТВ.
Китай разгласи новите си висши водачи, нарушавайки традицията, като не назова правоприемник на президента Си Дзинпин. В последните десетилетия китайските водачи предложиха един или повече вероятни свои приемници в Постоянния комитет при започване на последния си мандат, обрисувайки ясна линия на последователност. Имаше спекулации, че Си може да издигне своето протеже Чън Минър и партийния секретар на Гуандун Ху Чунхуа, и двамата на по петдесет и няколко години - задоволително млади, с цел да бъдат считани за подобаващи приемници.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР