Новоизбраният президент на Молдова Мая заяви в понеделник, че планира

...
Новоизбраният президент на Молдова Мая заяви в понеделник, че планира
Коментари Харесай

Санду се обяви за споразумение 5+2 за Приднестровието

Новоизбраният президент на Молдова Мая съобщи в понеделник, че възнамерява да засилва преговорния развой по приднестровското съглашение във формат 5 + 2, съобщи ТАСС.

" Първо би трябвало да намерим политическо решение в страната, да реализираме консенсус на национално равнище, а по-късно да активизираме работата във формат 5 + 2, който загуби своята функционалност през последното време ", сподели тя в изявление за локалният Pro-TV канал.

Миналата седмица водачът на непризнатата република Приднестровие Вадим Красноселски съобщи, че договарянията с Молдова са в застой на всички равнища, в това число междуправителствен разговор.
 Додон: Русия да остане в Приднестровието до уреждането на спора
Додон: Русия да остане в Приднестровието до уреждането на спора

Новият президент на Молдова зае друга позиция по въпроса

Припомняме, че Санду към този момент се разгласи за евакуиране на съветските войски от Приднестровието и реинтегриране на самопровъзгласилата се Приднестровска република, която в този момент е на практика под съветска окупация.

По думите ѝ, Русия е част от преговорния формат в Приднестровието. Тя обаче изключва разновидността за федерализация на Молдова.

Руските миротворци би трябвало да останат в, до момента в който спорът не бъде организиран, споделя от своя страна настоящият президент на Молдова Игор, неофициалният водач на най-голямата в страната Партия на социалистите на Република Молдова.

отхвърли концепцията на Санду . Според Москва подобен ход ще докара до съществено дестабилизиране.

Оперативната група на съветските войски в Приднестровието в този момент наброява към 1700 души.
 Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието
Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Мая Санду съобщи, че Крим принадлежи на Украйна...

разгласи, че Русия нарушава териториалната целокупност на тази страна, като разполага миротворци в. Това съобщи по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР