Новоизбраният президент Джо Байдън започва процеса на предаване на властта,

...
Новоизбраният президент Джо Байдън започва процеса на предаване на властта,
Коментари Харесай

Байдън започва прехода, но Тръмп не се е признал за победен

Новоизбраният президент Джо Байдън стартира процеса на предаване на властта, без да чака президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се признае за надвит, написа френският в. " Монд ".

Байдън към този момент разгласи целите си: битката против Ковид-19 и климатичните промени, икономическото възобновяване на Съединени американски щати и битката за расова правдивост.

Победата му към този момент беше приветствана от интернационалната общественост - даже Израел и Саудитска Арабия, чиито държавни управления са близки до Тръмп, поздравиха Байдън за успеха, отбелязва френското издание. За разлика от тях, доста републикански политици приканиха Тръмп да не се признава за надвит и да продължи битката пред съда, само че по-голямата част от конгресмените резервират безмълвие през последните два дни, осведоми Българска телеграфна агенция.

Натискът върху президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се отдръпна без звук се ускорява, гласи акцентът на английския в. " Телеграф ".

В публицистична публикация английският в. " Гардиън " натъртва на посланието на Байдън за единение и превъзмогване на разделянето.

Байдън знае, че тръмпизмът е отрова за американската политическа просвета. Но той желае Америка да се сплоти, а не да се разделя и не може да завоюва нищо от размяната на нападки с републикански съперници. Целта му е да откри метод за превъзмогване на разделянето. По време на мандата на Тръмп се ускори поляризацията сред образовани и необразовани, американци от бялата или от други раси, сред имащи и нямащи, сред поданици на градските и провинциалните региони. Байдън е прав, политиката не може да се води в толкоз напрегнати условия - време е " да се понижи температурата ", акцентира английското издание, като напомня думите му, че за задачата американците " би трябвало още веднъж да се видят и да се изслушват ".

Прекалено доста е заложено на карта сега, с цел да може Байдън да постъпи иначе: Съединени американски щати са изправени пред тройна рецесия - пандемия, отнемаща живота на стотици всеки ден; икономическа меланхолия с бързо възходяща дълготрайна безработица; и политически живот, в който консенсусът отсъства, само че е нужен. Това са взаимосвързани трендове, акцентира в. " Гардиън ". Необходимо е съдействие сред политиците, въпреки че някои републиканци желаят да отхвърлен протегнатата от Байдън ръка. Това обаче би било неточност за страната.

Републикански водачи са разграничени сред поздравяването на Байдън с успеха и поддръжката за Тръмп, който се готви да заведе правосъдни каузи за резултата от изборите, написа в. " Ню Йорк таймс ". Някои републиканци дадоха да се разбере, че Тръмп би трябвало да се признае за надвит. Вчера някогашният републикански президент Джордж Буш разгласи изборите за завършени. Макар че той призна, че Тръмп има право да заведе каузи, Буш даде да се разбере, че не има вяра в триумфа му пред съда.

Малцина от водещите републиканци обаче са поздравили Байдън. Лидери като сенатор Мич Макконъл отхвърлиха да признаят обществено успеха на претендента на демократите, въпреки че не всички от тях признават изказванията на президента, отбелязва американското издание.

Популистите по света, от Унгария до Бразилия, губят съдружника си в Белия дом, който предаваше техните послания от висотата на своя пост, написа в. " Вашингтон пост ". Но след провалянето му на изборите, десните автократи и националистическите придвижвания по цялостен сят са изправени пред ново предизвикателство: по какъв начин да работят в свят, в който най-влиятелния човек на планетата към този момент не е от техния тим.

Малцина обаче предсказват завършек на световния тръмпизъм, управническия жанр, който се базира на националистически послания и разделяне на жителите, с намек за авторитаризъм. Тази наклонност набираше сили в Европа и Азия още преди изборите през 2016 година. Всъщност успеха на Байдън, реализирана с дребна разлика, може да ги насърчи да показват ненадейно мощното показване на Тръмп като поддръжка за техните архиконсервативни популистки идеали, а изказванията му за изборна машинация - да им послужат за модел за справяне с политически провокации в техните страни, акцентира изданието.

Въпреки това успеха на Байдън значи проблеми за политики, които не бяха оспорвани по време на мандата на републиканския президент, отбелязва в. " Вашингтон пост ". Но битката за промяна на политическата система ще отнеме време, акцентира Маурисио Сантору, специалист по политически науки от университета на Рио де Жанейро, представен от в. " Вашингтон пост ". " Всички обществени и политически проблеми, довели до възхода на Тръмп и Болсонаро, към момента са тук ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР