Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи своя екип и

...
Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи своя екип и
Коментари Харесай

Мария Габриел поема ресор Иновации и младеж

Новоизбраният ръководител Урсула фон дер Лайен показа своя екип и новата конструкция на идната Европейска комисия.

В центъра на нашата работа е нуждата да се обърне внимание на измененията в климата, технологиите и демографските характерности, които преобразяват нашите общества и метода ни на живот. Това съобщи Урсула фон дер Лайен при представянето на екипа си.

Тя е безапелационна, че би трябвало да се съсредоточат върху равенството и да основат благоприятни условия за всички хора, без значение от това дали са дами или мъже , дали са от изток, запад, юг или север, дали са млади или остарели.

Трябва да отстояваме общите си полезности и върховенството на закона. През идващите пет години всички европейски институции би трябвало да работим дружно, с цел да разсеем страховете и да създадем нови благоприятни условия, посочи тя.

Искам Комисия, която да се управлява с решителност, която да е изцяло съсредоточена върху обсъжданите въпроси и да дава съответните отговори. Искам Комисията да бъде уравновесена, динамична и съвременна. Сега този екип ще би трябвало да завоюва доверието на Парламента. Ръководената от мен Комисия ще бъде геополитическа Комисия, работеща за устойчиви политики, разясни фон дер Лайен.
 Ресорът в Европейска комисия хем ще ни хареса, хем е заслужен за нас, уверен Борисов Обновена
Ресорът в Европейска комисия хем ще ни хареса, хем е заслужен за нас, уверен Борисов

По думите му три пъти по-голямо ще е финансирането от досегашния

Новият колегиум ще се състои от осем заместник-председатели , включително висшия представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел). Заместник-председателите дават отговор за водещите цели в Политическите насоки. Те ще управляват работата по най-важните хоризонтални въпроси, като Европейския зелен пакт, подготвеността на Европа за цифровата епоха, стопанската система в полза на хората, съхраняването на европейския ни метод на живот, по-силна Европа на международната сцена и новия подтик за европейската народна власт.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функционалност. Те ще бъдат по едно и също време заместник-председатели, отговарящи за една от трите съществени тематики в дневния ред на новоизбрания ръководител, и членове на Комисията.
 България получава сектор
България получава сектор " Образование и просвета " в Европейска комисия?

Според информацията в новия състав на Комисията ще има двама изпълнителни заместник-председатели

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще дава отговор и за политиката за битка с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция " Действия по климата ".

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата стратегия за готовност на Европа за цифровата епоха и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с поддръжката на Генерална дирекция " Конкуренция ".

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в региона на стопанската система в полза на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция " Финансова непоклатимост, финансови услуги и съюз на финансовите пазари ".

Останалите петима заместник-председатели са Жозеп Борел, Вера Йоурова, Маргаритис Схинас, Марош Шефчови и Дубравка Шуица.

Дубравка Шуица ще управлява от страна на Комисията и работата по Конференцията за бъдещето на Европа.

" Искаме да вдъхнем нови сили на демокрацията в Европа. Това е наша обща отговорност. Демокрацията е освен това от гласоподаване на избори на всеки 5 години. Демокрацията значи гласът ни да бъде чут и да можем да участваме в построяването на обществото ", акцентира Урсула фон дер Лайен.

Заседанията на колегиума ще бъдат електронни и без документи на книжен притежател.

Ето и останалите претенденти за комисари за кои ресори ще дават отговор:

-Йоханес Хан (Австрия) - сектор " Бюджет и администрация "

-Дидие Рейндерс (Белгия) - сектор " Правосъдие " (включително по въпросите за върховенството на закона)

- Мария Габриел (България)- сектор " Иновации и юноша "

-Стела Кириaкидес (Кипър)- сектор " Здравеопазване "

-Кадри Симсон (Естония) - сектор " Енергетика "

-Юта Урпилайнен (Финландия)- сектор " Международни партньорства ".

-Силви Гулар (Франция)- сектор " Вътрешен пазар "

-Ласло Трочани (Унгария)- сектор " Съседство и разширение "

-Фил Хоган (Ирландия) —ресор " Търговия "

-Паоло Джентилони (Италия) —ресор " Икономика "

-Виргиниюс Синкявичюс (Литва) —ресор " Околна среда и океани "

-Никола Шмит (Люксембург) - сектор " Работни места "

- Хелена Дали (Малта)- сектор " Равнопоставеност "

- Януш Войчеховски (Полша)- сектор " Земеделие "

-Елиза Ферейра (Португалия) - сектор " Сближаване и промени "

-Рована Плумб (Румъния)- сектор " Транспорт "

-Янез Ленарчич (Словения) - сектор " Управление при рецесии "

- Илва Йохансон (Швеция)- сектор " Вътрешни работи "

Като идващ стадий Европейският парламент би трябвало да утвърди целия колегиум на членовете на Комисията , в това число висшия представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председателя на Европейската комисия.

Преди това ще бъде предшествано от чуване на претендентите за комисари в съответните парламентарни комисии в сходство с Правилника за активността на Европейския парламент.

Припомняме, че на 7 септември по информация на Нова телевизия стана ясно, че България получава сектор " Образование и просвета " в новата Европейска комисия.

Евродепутатът Емил Радев разяснява, че сектор " Образование и просвета " е задоволително значим за България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР