Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще

...
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще
Коментари Харесай

Фон дер Лайен казва какво ще работи Мария Габриел и останалите еврокомисари

Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще разгласи през днешния ден в Брюксел разпределението на ресорите и метода, по който има намерение да провежда работата на идната Еврокомисия. Това ще се случи от 13:00 часа българско време.

Вчера Урсула фон дер Лайен даде единодушието си по плана на лист с претенденти за членове на Комисията, възложен ѝ от Съвета на Европейския съюз. Това стана след поредност от публични изявленията, които новоизбраният ръководител Фон дер Лайен организира през последните седмици с всеки от претендентите.

Предложен лист на претендентите за членове на идната Комисия:

Австрия: Йоханес Хан

Белгия: Дидие Рейндерс

България: Мария Габриел

Хърватия: Дубравка Шуица

Кипър: Стела Кириaкидес

Чешка република: Вера Йоурова

Дания: Маргрете Вестегер

Естония: Кадри Симсън

Финландия: Юта Урпилайнен

Франция: Силви Гулар

Гърция: Маргаритис Схинас

Унгария: Ласло Трочани

Ирландия: Фил Хоган

Италия: Паоло Джентилони

Латвия: Валдис Домбровскис

Литва: Виргиниюс Синкявичюс

Люксембург: Никола Шмит

Малта: Хелена Дали

Нидерландия: Франс Тимерманс

Полша: Януш Войчеховски

Португалия: Елиза Ферейра

Румъния: Рована Плумб

Словакия: Марош Шефчович

Словения: Янеш Ленарчич

Швеция: Илва Йохансон

Испания: Жозеп Борел беше назначен за висш представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от Европейския съвет със единодушието на новоизбрания ръководител Урсула фон дер Лайен (Германия).

 

Понастоящем Съветът на Европейския съюз би трябвало да одобри този лист в сходство с член 17, параграф 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), след което описът ще бъде оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз. След това Европейският парламент би трябвало да утвърди целия колегиум на членовете на Комисията, в това число ръководителя и висшия представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председателя на Европейската комисия. Това ще бъде предшествано от чуване на претендентите за комисари в съответните парламентарни комисии според член 125 от Правилника за активността на Европейския парламент. След като Европейският парламент даде утвърждението си, Европейският съвет публично назначава Европейската комисия в сходство с член 17, параграф 7 от Договор за Европейския съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР