Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще

...
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще
Коментари Харесай

Новоизбраният председател на ЕК ще оповести ресорите на новите еврокомисари

Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще оповести ресорите на новите еврокомисари. Очаква се това да стане в 13 часа българско време.

Вчера Еврокомисията популяризира лист с 27-те eврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Англия, защото Комисията работи с презумпцията, че Обединеното кралство се отдръпва от Европейски Съюз на 31-ви октомври.

Спазено е обещанието за паритет на половете, като дамите в него са 13, а мъжете - 14. 8 от тях са комисари от предходния състав - с изключение на българският представител Мария Габриел, това са Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис, Марош Шефчович.

Сред новите лица са досегашният завеждащ пресслужбата на Комисията Маргаритис Схинас като представител на Гърция, Силви Гулар на Франция, Дидие Рейндерс на Белгия, Паоло Джентилони на Италия. Както към този момент е известно, висш представител по външната политика и сигурността ще бъде испанецът Жозеп Борел, а ръководител на Европейския съвет - белгиецът Шарл Мишел.

След като стане ясно разпределението на ресорите, Европейският парламент би трябвало да даде единодушието си за целия състав, в това число за ръководителя и висшия представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и в случай че няма възражения, Европейският съвет ще може публично да назначи новата Европейска комисия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР