Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта

...
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта
Коментари Харесай

Фон дер Лайен очерта намеренията си начело на ЕК в следващите години

Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта през днешния ден дилемите пред Европейски Съюз и еврокомисарите в идващите пет години. На конференция, траяла близо два часа, тя приказва за стопанската система, миграцията, интернационалните връзки.

В отговор на въпрос Урсула фон дер Лайен означи, че българският еврокомисар Мария Габриел е свършила изключителна работа в региона на цифровизацията. По нейните думи по тази причина е разумно отсега нататък Габриел да поеме въпросите за младежта и нововъведенията, които стоят в основата на икономическия триумф. Това са най-успешните европейски политики, носят голяма отговорност. Познавам Габриел като доста кадърен човек, с огромна решителност, добави Фон дер Лайен, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя уточни, че Балканите ще останат значима задача за Европейски Съюз, за все по-тясно свързване. Западните Балкани са доста значими за нас, би трябвало да бъдем допустимо най-близки. Европейските правила и полезности в никакъв случай няма да се трансформират, по тази причина страните, които желаят да се причислят към Европейски Съюз, би трябвало да вкарат европейските правила. Не виждам прогрес в Турция през последните години, даже в противен случай. Анкара би трябвало да покаже, че желае да се приближи към европейските условия, разясни Фон дер Лайен.

Енергийните доставки на Европейски Съюз би трябвало да бъдат разнообразени, а силата би трябвало да бъде чиста и на налична цена. Европейски Съюз в никакъв случай няма да бъде боен съюз, тази задача вечно остава в НАТО. Занапред Европейска комисия ще има генерална дирекция по защитата и космоса, където ще се работи по военните публични поръчки и съвместимостта на въоръжението, означи тя.

По нейните думи има потребност от смяна на разпоредбите за миграцията, залегнали в съглашението от Дъблин. Фон дер Лайен съобщи, че противозаконните мигранти би трябвало да бъдат върнати вкъщи.

По въпроса с върховенството на закона тя уточни, че това е област, в която няма географски разлики измежду страните от Европейски Съюз. При показаното систематизиране на отговорностите на еврокомисарите през днешния ден бе изяснено, че досегашният зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс повече няма да дава отговор за върховенството на закона. Занапред тази тематика ще бъде в пълномощията на зам.-председателя Вера Юрова и еврокомисаря по правораздаването Дидие Рейндерс.

Фон дер Лайен съобщи, че желае да управлява гъвкава и модерна комисия, вслушана в настояванията на жителите. Ще упорствам еврокомисарите доникъде на мандата да посетят всички страни от Европейски Съюз, освен столиците, добави тя. Европейският парламент ще дефинира графика за чуванията на новите еврокомисари, те ще би трябвало да се потвърдят пред евродепутатите, добави Фон дер Лайен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР