Новоизбраният председател на Европейската комисия (EК) Урсула фон дер Лайен

...
Новоизбраният председател на Европейската комисия (EК) Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Говорителят на ЕК уличи в лъжа пресслужбата на Министерски съвет?

„ Новоизбраният ръководител на Европейската комисия (EК) Урсула фон дер Лайен в никакъв случай не би поискала отстраняването на техническото съоръжение на публицисти ”. Това съобщи основният представител на Комисията Мина Андреева в отговор на въпрос на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ-България) по отношение на протеклата с демонтирани микрофони взаимна конференция на българския министър председател Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен в Министерски съвет по време на формалната ѝ аудиенция в София на 30 август.
" Отстраняването на микрофоните по време на брифинга провокира недоволството на журналистическата колегия, както и законни терзания, че правото на публицистите да извършват професионалното си обвързване да задават въпроси, е било съзнателно лимитирано.
В отговора до АЕЖ, Андреева разяснява, че срещата с публицисти у нас е минала в същия формат, както и предходните визити, на към момента невстъпилия в служба ръководител на Европейска комисия във Франция, Италия и Испания, а точно, къси изказвания без въпроси и отговори. От Европейска комисия изясняват това с лимитираното време по време на визитите и обстоятелството, че към момента няма публично взети решения по отношение на състава на новата Комисия.
„ Когато определеният ръководител завърши екипа си, тя ще го показа при цялостна бистрота в залата за медии на Комисията и ще отдели времето на всички въпроси, които публицистите имат ”, показва представителят на Европейска комисия, добавяйки още, че фон дер Лайен „ твърдо застава зад свободата на медиите и правото на публицистите да упражняват правото си на свободно изложение ", прецизират от АЕЖ.
Припомняме, че от пресслужбата на Министерския съвет обявиха в петък, че форматът на изказванията е координиран сред екипите на премиера и на новоизбрания ръководител на Европейска комисия, като българската страна се е съобразила „ напълно с предлагането на своите посетители – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изказванията, без въпроси от медиите ”.
„ При провеждането на брифинги и конференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се плануват единствено изказвания и формалните лица упорстват категорично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, тъй като не могат да бъдат изключени поради разстройства в останалата част на озвучителната система “, се показва още в прессъобщението.
Говорителят на Урсула фон дер Лайен, Йенс Флосдорф, съобщи пред " Дневник ", че в другите страни, които тя е посетила до момента, не е приложена сходна мярка. Комисията изиска само „ същия формат, както в другите столици, може би имаше неразбирателство в този миг ”, уточни той пред изданието. „ От моя професионална позиция в сходна обстановка постоянно е добре медиите да пробват да задават въпроси и е решение на политиците дали желаят да дават отговор или не “, добави представителят.
" Веднага откакто стана ясно, че задаването на въпроси на брифинга на Борисов и фон дер Лайен е било лимитирано, в това число посредством унищожаване на съоръжение, АЕЖ-България се обърна към Комисията с въпроси по отношение на приложените противоречиви ограничения.
Напомняме, че България е на дъното на всички европейски страни във връзка с свободата на медиите, като проблемите на българската медийна среда даже бяха посочени в последния отчет на Европейска комисия в границите на Механизма за съдействие и инспекция, наблюдаващ напредъка на страната в битката с корупцията и промените в правосъдната система.
Поради механически проблем, АЕЖ разгласява отговора на Европейска комисия едвам във вторник, въпреки и подобен да е бил изпратен навреме на 30 август ", приключва коментарът на АЕЖ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР