Новоизбраният конституционен съдия Красимир Влахов наруши Конституцията на Република България,

...
Новоизбраният конституционен съдия Красимир Влахов наруши Конституцията на Република България,
Коментари Харесай

Мюфтийството не е доволно от избора на Влахов за конституционен съдия

Новоизбраният парламентарен арбитър Красимир Влахов наруши Конституцията на Република България , Закона за Конституционния съд и Правилника за организацията и активността на Конституционния съд още преди да е положил клетва. Това обявиха в документално изказване от Мюфтийството.

На 24 октомври тази година Влахов се е произнесъл по проблем за парцел на Мюсюлманско настоятелство в Русе.

 Цветанов: ГЕРБ и Оперативна програма предлагат Красимир Влахов за парламентарен арбитър
Цветанов: ГЕРБ и Оперативна програма предлагат Красимир Влахов за парламентарен арбитър

Мястото на Унгария е в обединена Европа съгласно Цветанов

Съгласно Българската конституция длъжността на арбитър от Конституционния съд е несъвместима със заемането на държавна или социална служба, каквато е длъжността арбитър във Върховен касационен съд. Според Правилника за организацията и активността на Конституционния съд новоназначените съдии са длъжни в седемдневен период да освободят заеманите от тях длъжности и да прекратят несъвместимите действия.

Припомняме, Красимир Влахов беше определен за арбитър от Конституционния съд на 5 октомври, а изборът му беше обнародван в Държавен вестник на 9 октомври. Въпреки това Влахов се е произнесъл като арбитър от Върховния касационен съд със правосъден акт на 24 октомври, а от 12 октомври не би трябвало да може да го прави.

 Парламентът избра Влахов за парламентарен арбитър
Парламентът избра Влахов за парламентарен арбитър

Цветанов желае президента да гледа през днешния ден Народното събрание и да бъде по-внимателен

Нещо повече, Висшият правосъден съвет, също в нарушаване на Конституцията и на Закона за Конституционния съд, е освободил съдията от Върховен касационен съд Красимир Влахов, считано от датата на полагането му на клетва през ноември, която е след към този момент настъпилата несъответственост.

Тъй като Главното мюфтийство е страна по делото и може да бъде сметнато за пристрастно, то акцентира единствено няколко обстоятелството, въз основа на които виновните за спазването на закона на най-високо равнище в страната да отсъдят дали дейностите на арбитър Красимир Влахов са в несъгласие с Конституцията на Република България.

- Спорният парцел е бензиностанция с допустима чиста облага от почти милион лв. годишно

- В течение на делото са формирани два нотариални акта за противоречивия обект макар вписаните възбрани

- Съдия Влахов се е произнесъл, откакто преди този момент различен правосъден състав си е направил отказ по искане на насрещната страна

- Незаконният правосъден състав с присъединяване на арбитър Влахов е предпочел да не се води при настъпилата несъответственост, което щеше да наложи жребийното систематизиране на различен арбитър. Вместо това съдията се е произнесъл по делото.

- Датата, на която Висшият правосъден съвет е взел решение за освобождение на Красимир Влахов като арбитър от Върховния касационен съд, е 23 октомври, а дата на правосъдния акт, по който се е произнесъл арбитър Влахов е от 24 октомври. Това значи, че противозаконното му присъединяване в правосъден състав на съда е директно откакто е скрепено с акт на Висшия правосъден съвет, който не е съгласуван със Закона за Конституционния съд.

 Съдия Влахов самичък подава оставка като заместител на Лозан Панов
Съдия Влахов самичък подава оставка като заместител на Лозан Панов

Коментира, че дължи това и на уважаваната от него арбитър Светла Димитрова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР