Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров (БСП) обяви в ефира

Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров (БСП) обяви в ефира ...

Режимът в Перник не води до икономии на вода, обяви кметът.Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров (БСП) обяви в ефира на Би Ти Ви, че с изключение на премиера Бойко Борисов, с когото има добра комуникация, надолу по йерархията не вижда някой активно да се стреми да решава проблема с недостига на питейна вода в Перник. От думите му се разбра, че няма точна информация за ситуацията, а освен това въведеният режим не води до икономии.

Обясни, че ръководството на ВиК дружеството не дава ясна и точна информация, а първоначално предложеният режим на водата в града и още няколко населени места е бил неадекватен и не е бил съгласуван с никого. Потвърди в отговор на въпрос на водещата, че и сега въведеният режим не е адекватен, защото данните сочат, че се харчи толкова вода колкото и преди въвеждането му. Така не може да се осигури снабдяване с питейна вода до април, което би било гарантирано, ако не се харчат повече от 1 млн. куб. м на месец.

Разказа, че данни за проблем с оттока от язовир "Студена" е имало още от началото на годината и още тогава Министерството на околната среда е трябвало да разпореди ограничаване на ползването от страна на промишлеността, която имала алтернатива.

Владимиров се надява при насрочената му утре среща с ресорния зам.-министър на регионалното развитие, което е принципал на ВиК дружеството, Николай Нанков, да получи повече информация и план с конкретни стъпки за излизане от ситуацията. Оценката му към момента е, че нито ВиК операторът, нито ресорното Министерство на регионалното развитие, нито това на околната среда, нито областният управител показват да работят активно по проблемите с водоснабдяването на града.

Разказа, че различни институции стоят встрани и гледат сеира на тези, които се опитват да направят нещо. Посочи, че има много гняв у жителите на Перник, които готвят утре протест.

Източник: dnevnik.bg